Open voor orders

Goudupdate: goud +2,2% en zilver +7,4%

Gepubliceerd op 27 aug 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Goud is deze week weer boven de $1900 per troy ounce gesloten. Sinds eind juli stond de prijs onder druk. Zilver herstelde zich nog veel sterker. De shortposities op zilver bereikten deze maand het hoogste punt sinds maart van dit jaar. Deze posities werden deze week afgebouwd. Zilver kon hiervan profiteren in combinatie met een aantal andere factoren.

In China werden nieuwe stimuleringsmaatregelen aangekondigd waardoor de industriële vraag naar zilver kan aantrekken. Daarnaast waren er tegenvallende economische cijfers en komt de pivot van de FED en de ECB steeds dichterbij. Goud en zilver zijn sinds juli hard afgestraft en deze week was er een correctie op de daling.

De goudprijs wist deze week in euro’s 2,2% te winnen. De stijging in 2023 staat inmiddels op 4,3%. Goud heeft in de laatste 20 jaar een rendement behaald van 9% gemiddeld per jaar. In die zin ligt de stijging dit jaar op schema. Zilver bleef  achter ten opzichte van goud. De goud-zilver ratio noteerde het merendeel van dit jaar boven de 1:80. Deze week zakte de ratio naar 1:79.

Weekgrafiek van de zilverprijs in euro’s

De zilverprijs won €50 per kg wat neerkomt op een stijging van 7,4%. Het tekort aan zilver en stimuleringsmaatregelen in China hebben laten zien dat de zilverprijs in korte tijd hard kan stijgen. Dit jaar staat zilver op een kleine winst van 0,3%. In Amerikaanse dollars sloot zilver deze op $24,21 per troy ounce. Daarmee noteert zilver nog steeds op 50% van het oude record van $48 uit 2011.

Hardere krimp economie in de eurozone

Deze week bleek dat naast de industrie, nu ook de dienstensector aan het krimpen is in de eurozone. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in augustus uit op 48,3 versus 50,9 in juli. Dit is het laagste punt in de laatste 30 maanden. Een stand onder de 50 duidt op krimp.

De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam in augustus uit op 43,7. De samengestelde index (industrie en diensten opgeteld) daalde van 48,6 naar 47, het laagste niveau in 33 maanden tijd. In Duitsland, de grootste economie in de eurozone, daalden deze cijfers met name hard. De samengestelde index in Duitsland daalde van 48,5 in juli naar 44,7 in augustus. Het laagste punt in 39 maanden tijd. Economen gingen uit van een stand van 48,3.

Verdere economische krimp betekent minder ruimte voor de ECB om de rente te verhogen.

Jackson Hole en banenrapport aanstaande vrijdag

Jerome Powell van de FED gaf deze week tijdens Jackson Hole aan dat de FED de rente mogelijk verder kan verhogen wanneer de cijfers hierom vragen. De FED lijkt een redelijk niveau te hebben bereikt met de rentestand. De inflatie is de laatste maanden gedaald maar Powell gaf nog niet tevreden te zijn.

Christine Lagarde van de ECB sprak soortgelijke woorden als Powell. De kans is groot dat de ECB de rente medio september zal verhogen met 25 basispunten aangezien de inflatie in de eurozone nog een stuk hoger ligt dan in de VS. De inflatiedata over augustus zal bepalend zijn.

De FED zal het banenrapport over augustus, dat aanstaande vrijdag bekend wordt gemaakt, mee laten wegen. Mocht dit cijfer flink tegenvallen (verwachting is 170.000 extra banen) dan zal de kans op een renteverhoging afnemen. Dit geldt ook voor de inflatiedata (+0,2% op maandbasis) die een dag eerder bekend wordt gemaakt. Donderdag wordt ook het inflatiecijfer van augustus in de eurozone bekend gemaakt.

Bij Doijer & Kalff zien de laatste weken een versnelling in de vraag naar goud en zilver. De maanden juni en juli waren relatief rustig. Augustus is een vrij drukke maand en september zal naar verwachting een versnelling laten zien.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice