Open voor orders

Goudupdate: FED verhoogt rente

Gepubliceerd op 24 sep 2022
door Reinoud Bogert

De FED heeft deze week de rente met 75 basispunten verhoogd. Daarmee komt de rente in de VS uit op 3,25%. De renteverhoging was conform verwachting maar de financiële markten reageerden eigenlijk meer dan verwacht. De FED heeft de rente niet eerder zo snel verhoogd als dit jaar.

De FED was niet alleen. Riskbank, de centrale bank van Zweden, verhoogde deze week de rente met zelfs 100 punten en de Zwitserse centrale bank verhoogde de rente met 75 punten. De rente in Zwitserland stijgt daarmee van -0,25% naar 0,50%.

De rente in Noorwegen werd met 50 basispunten verhoogd van 1,75% naar 2,25%. De Bank of England voerde dezelfde verhoging door. De rente in Engeland staat, net zoals in Noorwegen, op 2,25%. De reeks van renteverhogingen zijn doorgevoerd om de inflatie onder controle te krijgen.

Deze week bleek dat het consumentenvertrouwen in de eurozone naar een nieuw dieptepunt is gezakt. Het cijfer over vertrouwen onder consumenten daalde van -25 in augustus naar -28,8 in september. Consumenten en beleggers zijn duidelijk niet blij met de hogere rente en de inflatie.

Aandelen, obligaties en grondstoffen daalden flink afgelopen week.

AEX daalt 3,7% en goud stijgt 1,8%

De hoofdindex in Amsterdam heeft wederom een slechte week achter de rug. De index verloor 3,7% aan waarde en noteert nu een verlies van bijna 20% in 2022. Ook de obligatiemarkt had het zwaar. De stijgende rente zet de koersen van obligaties lager. Niet alleen beleggers liepen hierdoor verliezen op.

Ook centrale banken worden geraakt door de hogere rente. De Nederlandse Bank (DNB) ontving eerder rente over deposito’s van banken die bij DNB gestald zijn. Nu kost dat geld. Ook daalt de waarde van de obligaties die in het bezit zijn van DNB. Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank, waarschuwde deze week dat DNB in de rode cijfers terecht komt door de snel stijgende rente. Het potentiële verlies zou in de buurt van de 9 miljard euro komen in de periode tot en met 2026.

Het FD had verder een interessant stuk over de centrale bank van België: Centrale bank van België verliest ruim 40% van zijn waarde

De verliezen waren niet alleen bij aandelen en obligaties. Ook de euro boekte een fors verlies op weekbasis ten opzichte van de Amerikaanse dollar en bereikte het laagste punt in 20 jaar. De euro zakte met 3% versus de dollar en staat dit jaar op een verlies van bijna 15%.

De waarde van goud in euro’s steeg deze week met 1,8% (€971 per kg). De goudprijs is dit jaar in euro’s met 5,5% gestegen. Zilver verloor 0,3% deze week en sloot op €628 per kg, ondanks dat de prijs medio van deze week op €645 per kg uitkwam. In 2022 staat zilver nog op een verlies van 4,8%.

Dit weekend zijn er verkiezingen in Italië. De eurosceptische Giorga Meloni lijkt de verkiezingen ruim te gaan winnen. De 10-jaars rente in Italië is inmiddels opgelopen naar het hoogste nivo sinds 2013. De onhoudbare staatsschuld van Italië zal  een steeds groter probleem worden voor de eurozone en daarmee de euro.

Hieronder de grafiek van de 10-jaars rente van Italië.

Komende week wordt op vrijdag het voorlopige inflatiecijfer in de Eurozone en Frankrijk bekend gemaakt. Op donderdag zijn er inflatiecijfer uit België en Duitsland.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice