Open voor orders

Goudupdate: FED en ECB verhogen rente met 25 basispunten

Gepubliceerd op 29 jul 2023
door Reinoud Bogert

Deze week hebben zowel de FED als de ECB de rente met 25 basispunten verhoogd. De FED heeft de rente sinds maart van 2022 elf keer verhoogd. De rente in de VS staat nu 5,25%. Dit is het hoogste niveau in 22 jaar tijd.

De ECB is in juli 2022 gestart met het verhogen van de rente. In totaal is de rente 9 keer verhoogd. De rente in de eurozone is in een jaar tijd met 4,25% verhoogd. De rente staat nu op hetzelfde niveau als in het jaar 2000.

Renteverhogingen om de inflatie te drukken

Centrale banken verhogen de rente wanneer de inflatie te hard stijgt. Daarbij wordt met name naar de kerninflatie gekeken. Kerninflatie is de inflatie zonder de kosten van voedsel en energie.

De kerninflatie is in de VS in juni iets minder hard gestegen dan een jaar eerder. Op jaarbasis bedroeg de kerninflatie 4,1% versus 4,6% in mei. Dit is een van de belangrijkste cijfers waar de FED op stuurt. In de VS is de rente inmiddels hoger dan de kerninflatie. In Europa steeg de kerninflatie in juni naar 5,4%. In mei bedroeg de kerninflatie 5,3%.

Zowel de ECB als de FED hebben medio september weer de gelegenheid om renteverhogingen door te voeren. De kans dat dit gebeurt is afhankelijk van de inflatiedata de komende maanden. Daarnaast zal de situatie in de arbeidsmarkt een belangrijke rol spelen.

Industrie krimpt, met name in Duitsland

Deze week bleek dat de voorlopige inkoopmanagersindexen voor de industrie in de eurozone een sterkere krimp hebben laten zien. De index daalde in juli naar 48,9 wat neerkomt op het laagste niveau in 8 maanden tijd. Een index onder de 50 geeft krimp aan en een getal boven de 50 duidt op groei.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in Duitsland, de grootste economie van Europa, daalde zelfs naar 38,8. De industrie in Duitsland laat een serieuze daling zien. Economisch industriële krimp is hier volop aan de gang.

Goudprijs stijgt 0,8%

Door de renteverhoging van de FED is de Dollar Index gestegen. Twee weken geleden daalde de Dollar Index onder de 100 punten, het laagste niveau sinds maart 2022. Deze week sloot de index op 101,45. De Dollar Index vergelijkt de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mandje vreemde valuta’s.

De goudprijs stijgt over het algemeen wanneer de Amerikaanse dollar daalt. Goud is deze week gelijk gebleven op $1960 per troy ounce. In euro’s steeg steeg de goudprijs met €448 per kg, wat neerkomt op 0,8%. In 2023 is goud met 4,5% gestegen. De zilverprijs kwam deze week in euro’s niet van zijn plaats. In Amerikaanse dollars daalde de zilverprijs met 1,1%. De goud-zilver ratio noteert 1/80.

Agenda

Aanstaande vrijdag is er een belangrijk cijfer over de werkeloosheid in de VS. Om 14.30 uur wordt het banencijfer over juli bekendgemaakt. Het cijfer in juni was slechter dan verwacht terwijl de maanden ervoor de cijfers sterker waren dan de consensus. De renteverhogingen lijken inmiddels grip te krijgen op de arbeidsmarkt in de VS. Mocht ook het cijfer over juli tegenvallen dan neemt de kans op een renteverhoging medio september af. En dat is uiteindelijk positief voor een belegging in goud en zilver.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice