Open voor orders

Goudupdate: FED en ECB laten rente ongewijzigd

Gepubliceerd op 16 dec 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs was deze week behoorlijk in beweging. In de aanloop naar het rentebesluit van de FED op woensdag daalde de goudprijs naar $1975. De FED maakte vervolgens bekend dat de rente niet zal worden gewijzigd. Volledig conform verwachting. Het commentaar van FED voorzitter Jerome Powell was echter wel verassend. Powell sprak uit dat we in 2024 drie renteverlagingen kunnen verwachten.

De goudprijs schoot omhoog naar $2027. De lang verwachte pivot van de FED werd door Powell concreet gemaakt. Powell die zich, sinds de stijging van de inflatie, uitgaf als een streng gedisciplineerde bankier, lijkt toch minder sterk in zijn schoenen te staan. Wellicht is er in de data van de FED een aanleiding om deze boodschap te brengen.

De 10-jaars rente in de VS daalde hard. Afgelopen maandag noteerde de rente in de VS nog op 4,27%. Afgelopen vrijdag sloot de rente op 3,89%. Een daling van 0,38% ofwel 38 punten. Ook de Amerikaanse dollar verzwakte enigszins.

Lagarde spreekt meer discipline uit dan Powell

Donderdag was het de beurt aan de ECB. Ook de ECB liet de rente ongewijzigd, zoals verwacht. Lagarde gaf duidelijk aan niet aan renteverlagingen te denken en sluit een korte opleving van de inflatie niet uit. Volgens Lagarde zal de ECB puur op data sturen en momenteel is er geen aanleiding om wijzingen door te voeren.

Daarnaast zal in 2024 het stimuleringsprogramma PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), dat ter compensatie van de impact van Corona is ingevoerd, worden afgebouwd vanaf de tweede helft van komend jaar. De ECB zal vanaf juli 2024 7,5 miljard euro per maand onttrekken uit het PEPP-programma. PEPP behelst in totaal een bedrag van 1850 miljard euro.

De goudprijs steeg vrijdag tot net onder $2050 per troy ounce. Vrijdag sprak FED-functionaris Raphael Bostic uit dat hij comfortabel is bij een hoge rente voor langere tijd. Bostic gaf verder aan dat de inflatie nog een lange weg te gaan heeft. Daarmee bracht Bostic de eerdere euforie weer wat terug. Ook goud leverde winst in en sloot uiteindelijk de week af op $2019.

Zilver liet een vergelijkbaar prijsverloop zien. Eerder deze week zakte de zilverprijs naar $22,50 per troy ounce. Vrijdag liep de prijs op naar $24,21 om uiteindelijk te sluiten op $24,08. In euro’s sloot zilver op €703 per kg. Goud staat dit jaar 8,9% hoger. Zilver noteert op een klein verlies van 1,9%. De goud-zilver ratio noteert 1:84.

Agenda

Maandag tot en met vrijdag spreken meerdere leden van de ECB. Via ons X-account kunt u de belangrijkste uitspraken volgen. Dinsdag wordt het inflatiecijfer in de eurozone gepubliceerd door Eurostat.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet krimp eurozone, industrie en dienstensector

Tweet rentebesluit ECB

Tweet goud en zilver stijgen na rentebesluit FED

Tweet rentebesluit FED

Tweet inflatie VS

Tweet inflatie Nederland

Tweet koersdoel goud Bloomberg gebruikers

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice