Open voor orders

Goudupdate: ECB verhoogt rente terwijl FED pauzeert

Gepubliceerd op 17 jun 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week heeft de FED besloten de rente niet te verhogen. Na een reeks van 10 renteverhogingen sinds maart van vorig jaar heeft de FED gekozen voor een pauze. De beslissing was conform verwachting. Powell, voorzitter van de FED, gaf overigens wel aan dat de FED mogelijk later dit jaar renteverhogingen kan doorvoeren wanneer de inflatie niet voldoende daalt.

Waar de FED besloot te pauzeren verhoogde de ECB de rente met 25 basispunten. Het is de achtste renteverhoging op rij. Door de renteverhoging staat de basisrente in de eurozone nu op 4%. Het hoogste punt in 22 jaar tijd. De ECB gaf aan dat ondanks de recente daling van de inflatie de geldontwaarding op een nog veel te hoog niveau staat. Daardoor is de kans op een renteverhoging in juli zeer groot.

De inflatie in de eurozone kwam in mei uit op 6,1%. In april bedroeg de inflatie 7%. De kerninflatie, de belangrijkste indicator voor de ECB, daalde van 5,6% in april naar 5,3% in mei. De kerninflatie is voor het eerst gedaald dit jaar maar staat nog steeds ruim boven de rente die sinds deze week 4% noteert. De ECB gaat ervan uit dat de kerninflatie dit jaar daalt naar 5,1%. Voor 2024 is het target 3%.

De wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar en de euro steeg deze week van 1,075 naar 1,094. De Dollar-Index daalde van 1,03 naar 1,01. Deze index vergelijkt de Amerikaanse dollar met een mandje van de meest gebruikte valuta’s. Een zwakkere Amerikaanse dollar is gunstig voor de waarde van edelmetalen.

Goudprijs stabiel na monetair besluit

Ondanks de renteverhoging van de ECB en de grotere kans op een renteverhoging later dit jaar door de FED, is de goudprijs in dollars stabiel gebleven. De goudprijs sloot deze week op $1958 per troy ounce. Goud in euro’s daalde naar €57.389 per kg en staat dit jaar op een winst van ruim 5%.

De zilverprijs sloot op 709 euro per kg en 24,18 dollar per troy ounce. Zilver is in prijs ingelopen op goud. De goud-zilver ratio noteert momenteel op 1/80. Zilver staat dit jaar 1% lager.

Op het vlak van goudaankopen door centrale banken zijn er een aantal updates geweest. De centrale bank van China heeft in mei 16 ton goud gekocht. De centrale bank van India voegde in mei 2 ton goud toe aan de reserves. Turkije heeft in mei 63 ton goud verkocht. De Turkse Centrale bank kocht in 2022 een recordhoeveelheid goud op.

De Turkse lira staat zwaar onder druk. Uit marktcommentaar bleek dat de Turkse centrale bank het goud aan de inwoners van Turkije heeft verkocht. Hierdoor wordt de consument beschermt in koopkrachtverlies en kan de centrale bank de ontvangen lira’s uit de markt halen waardoor de geldhoeveelheid wordt beperkt (wat de lira moet ondersteunen).

Eind juli zullen zowel de FED als de ECB weer een rentebesluit nemen. De verwachting is dat de ECB met 25 basispunten zal gaan verhogen. De kans dat de FED gaat verhogen is toegenomen maar alles zal afhankelijk zijn van het komende inflatiecijfer. We zitten dichtbij de zogenaamde “pivot” van beide centrale banken. Wanneer de rente niet meer wordt verhoogd of wordt verlaagd kunnen goud en zilver profiteren.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice