Open voor orders

Goudupdate: ECB verhoogt rente naar hoogste niveau sinds bestaan

Gepubliceerd op 17 sep 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De ECB heeft deze week de rente met 25 basispunten (0,25%) verhoogd. Daarmee voldeed de Europese Centrale Bank aan de verwachting van de meeste analisten. De rente is inmiddels 10 keer achter elkaar verhoogd. De totale verhoging sinds juli van 2022 is 450 punten (4,5%).

Daarmee heeft de ECB de rente naar het hoogste niveau opgetrokken sinds haar bestaan. De ECB is opgericht op 1 juni 1998. Maar de aandacht ging deze week vooral uit naar de uitspraken van de president van de ECB. Wat kunnen we de komende maanden verwachten? Lagarde gaf aan “we kunnen niet zeggen dat we de piek hebben bereikt”.

De president van de ECB neemt daarmee waarschijnlijk een verstandig standpunt in. De reden van de renteverhogingen is de sterk toegenomen inflatie. De inflatie is na 10 verhogingen aan het dalen maar de laatste cijfers wijzen op een vertraging van de daling. De lagere inflatie is met name het gevolg van lagere prijzen van energie.

De kans is aanwezig dat de inflatie weer gaat oplopen de komende maanden. Daarmee komt het gevaar van stagflatie, een stagnerende economie in combinatie met hoge inflatie, dichterbij. Centrale bankiers hebben een zware taak om de inflatie in toom te houden en tegelijkertijd de economie niet te smoren. De geldcreatie en stimuleringsmaatregelen in de laatste jaren zijn behoorlijk uit de hand gelopen en daar gaan we nu de prijs voor betalen.

Deze week werd in Amerika het inflatiecijfer van augustus bekendgemaakt. De inflatie is gestegen van 3,2% in juli naar 3,7% in augustus. In Nederland bleek de inflatie juist te zijn gedaald in augustus naar 3% volgens de rekenmethode van het CBS (3,4% o.b.v. de Europese rekenmethode).

Goudprijs stijgt na renteverhoging ECB

Ondanks de renteverhoging van de ECB verloor de euro deze week een half procent van haar waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De wisselkoers sloot op 1,066. Sinds de FED in maart van 2022 is gestart met verhogen van de rente heeft de euro 9,6% van haar waarde verloren.

Hieronder een grafiek waarin de daling van de euro op het moment van de renteverhoging zichtbaar is:

De goudprijs steeg deze week naar $1924 per troy ounce. In euro’s was de stijging nog iets groter door de daling van de euro ten opzichte van de dollar. Goud sloot op €57.932 per kg en staat dit jaar op een winst van 6%. Zilver sloot op €694 per kg. De zilverprijs noteert dit jaar op een verlies van iets meer dan 3%.

De verwachting is dat de renteverhogingen door zowel de FED als de ECB dit jaar ten einde lopen. Daarmee komt ook de grootste tegenwind voor beide edelmetalen ten een einde. De sterke Amerikaanse dollar speelt nog wel parten. De Dollar Index staat op het hoogste punt van het jaar.

De FED neemt aanstaande woensdag om 20.00 uur een rentebesluit. Naar verwachting zal de FED zogenaamd pauzeren en de rente dus gelijk houden. Een pauzering door de FED kan de dollar onder druk zetten.

Agenda

Op dinsdag om 11.00 uur wordt het inflatiecijfer in de eurozone bekendgemaakt. De verwachting is een inflatie van 5,3% en ook een kerninflatie van 5,3%. Woensdag om 20.00 uur neemt de FED een rentebesluit. Verder spreken de hele week meerdere leden van de ECB.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice