Open voor orders

Goudupdate: ECB verhoogt rente met 75 punten

Gepubliceerd op 30 okt 2022
door Reinoud Bogert

De ECB heeft afgelopen donderdag de rente met 75 basispunten verhoogd. Daarmee is de derde renteverhoging in Europa dit jaar een feit. In totaal staat de rente daarmee dit jaar 2% hoger, wat historisch gezien een harde stijging is in korte tijd.

Christine Lagarde, president van de ECB, gaf donderdag aan “dat er meer renteverhogingen aankomen”. Hiermee doelt Lagarde op renteverhogingen in december en in het eerste kwartaal van 2023.

De verwachting is dat de ECB in december de rente zal verhogen met een minimale stap van 50 en een maximale stap van 75 basispunten. De huidige rente staat op 2% en ligt nog heel ver af van het inflatiecijfer van 10%.

De ECB kijkt met name naar de inflatieverwachtingen en impact van de doorgevoerde renteverhogingen op de inflatie. Beide factoren wijzen op meer renteverhogingen. Lagarde stipte verder aan dat de kans op een recessie is toegenomen.

De ECB heeft niets aangegeven over een mogelijke afbouw van de balans van de ECB. De balans van de ECB is de laatste jaren extreem hard gegroeid. Lagarde gaf aan dat in december een mogelijk besluit wordt genomen over de afbouw van de balans. Dit terwijl andere centrale banken hiermee al enige tijd geleden zijn gestart.

Hieronder een grafiek van de groei in de balansen van de FED, ECB, BOJ (centrale bank van Japan) en de SNB (centrale bank van Zwitserland):

Uit bovenstaande grafiek blijkt dat de FED het meest bescheiden is geweest met de geldcreatie gevolgd door de ECB. De BOJ en de SNB hebben het meeste geld geprint sinds 2009.

De Japanse yen is sinds 2009 met 44% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Zwitserse frank is in dezelfde periode 19% gestegen t.o.v. de dollar ondanks dat de SNB een recordbedrag heeft geprint. Dit geeft aan hoe sterk het vertrouwen is in de Zwitserse economie en de Zwitserse munt.

De euro heeft sinds 2009 bijna 24% van haar waarde verloren versus de dollar. Maar alle bovenstaande valuta’s zijn ten opzichte van goud gedaald, ook de Zwitserse frank. De goudprijs in Zwitserse franken is sinds 2009 met 78% gestegen.

FED gaat komende woensdag de rente verhogen

De FED zal aanstaande woensdag de rente waarschijnlijk met 75 basispunten verhogen. In 2022 heeft de FED de rente al 5 keer verhoogd, waarvan de laatste 3 keer met 75 basispunten.

Afgelopen week bleek dat de kerninflatie (inflatie zonder de kosten van energie en voedsel) in de VS licht is gedaald. Analisten hadden een kerninflatie van 5,2% verwacht. Het werkelijke cijfer is uitgekomen op 5,1%. Dit inflatiecijfer is een belangrijke indicator voor de FED.

De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar steeg op weekbasis in het voordeel van de euro dankzij de renteverhoging van de ECB. De wisselkoers sloot eindelijk op 0,9965. Mocht de FED komende week de rente met 75 punten of meer verhogen dan zal de dollar weer kunnen stijgen.

De goudprijs is afgelopen week in euro’s met 1,6% gedaald maar staat in 2022 op een winst van 2,6%. Zilver daalde deze week 1,8% en staat dit jaar op een verlies van ruim 5% . Edelmetalen staan onder druk van een sterkere dollar en zolang de FED de rente sneller blijft verhogen dan andere centrale banken, zal de Amerikaanse dollar relatief sterk blijven.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gaf dit weekend aan dat zij verwachten dat de piek in de rente in de VS tussen de 4,75% tot 5% zal liggen. Dit niveau zal volgens Goldman Sachs in maart 2023 worden gehaald. De bank voorziet een renteverhoging van 75 basispunten komende week, 50 punten in december en 25 punten in februari en 25 punten in maart.

Komende week wordt op maandag het inflatiecijfer van oktober in de Eurozone bekendgemaakt. Op woensdag om 19.00 uur volgt het rentebesluit van de FED en op vrijdag om 13.30 uur wordt het banencijfer van oktober in de VS bekendgemaakt.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice