Open voor orders

Goudupdate: China koopt 15 ton goud in januari

Gepubliceerd op 11 feb 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week steeg de goudprijs in euro’s met 1,1% naar €56.052 per kg. Zilver bleef vlak en noteert net boven de €660 per kg. De goud-zilver ratio is gesloten op 1/84. Goud staat dit jaar 2,5% hoger terwijl zilver 7,9% is gedaald. Goud en zilver hebben relatief sterk gepresteerd in de afgelopen periode waarin met name de FED en de ECB de rente flink hebben verhoogd.

Afgelopen dinsdag sprak Jerome Powell tijdens een bijeenkomst bij The Economic Club in Washington. De voorzitter van de FED gaf aan dat hij verwacht dat de inflatie in de VS dit jaar aanzienlijk zal dalen. Tegelijkertijd melde Powell dat verdere renteverhogingen gepast zijn en dat er nog een lange weg te gaan is voordat de inflatie op het gewenste niveau komt.

Powell is tevreden over het sterke banencijfer van vorige week. Uit het cijfer bleek dat er in januari 517.000 banen zijn bijgekomen terwijl de markt rekende op een toename van 187.000 banen. Hij gaf wel aan dat het aannemelijk is dat de arbeidsmarkt wat zal verzwakken door de reeks van renteverhoging van de afgelopen maanden.

De FED zal naar verwachting medio maart weer een renteverhoging doorvoeren tussen de 25 en de 50 basispunten. Inmiddels heeft de FED de rente in korte tijd met 4,5% verhoogd wat historisch een enorme stap is. Omdat het effect van renteverhoging vertraagd in de economie worden opgenomen is het afwachten wat de impact de komende maanden zal zijn.

China breidt wederom goudreserves uit

Volgens de laatste cijfers heeft de Centrale bank van China in januari 15 ton goud gekocht. Daarmee heeft China voor de derde achtereenvolgende maand de goudreserves uitgebouwd. In november kocht China 32 ton en in december 30 ton goud. De totale toename bedraagt 77 ton en heeft een waarde van 4,3 miljard euro.

Hieronder een grafiek van de toename van de goudreserves van China in de laatste 45 jaar (in troy ounces):

De goudreserves van China bestaan momenteel uit 2025 ton en is goed voor plaats nummer 5 van landen met de grootste goudreserves. Op nummer 1 staat Amerika met 8133 ton. Duitsland is nummer 2 met 3362 ton en Italie is nummer 3 met 2451 ton. Frankrijk is nummer 4 en heeft 2436 ton. Nederland staat op nummer 10 met 612 ton goud.

Wanneer we de goudreserves van centrale banken van een land omrekenen naar het aantal gram per inwoner dan heeft Zwitserland heeft het meeste goud per inwoner. Het aantal gram per inwoner komt uit op 129. Duitsland komt samen met Italië uit op 41 gram. Nederland heeft omgerekend 35 gram goud per inwoner. India is de hekkensluiter uit de top 10 met 0,5 gram per inwoner.

De kooplust van centrale bankiers heeft positieve invloed gehad op de goudprijs. Uiteindelijk bepalen centrale banken zo’n 15 tot 20% van de vraag naar goud. Ook in 2023 lijken centrale banken weer een flinke rol te gaan spelen in de vraag naar goud.

Open een account bij Doijer & Kalff en koop goud dat onder uw naam wordt opgeslagen in de kluis bij Brinks in Zurich, Zwitserland.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice