Open voor orders

Goudupdate: China doet grootste aankoop en renteverhoging ECB aanstaande

Gepubliceerd op 09 sep 2023
door Reinoud Bogert

De goudprijs sloot deze week fractioneel (0,3%) lager. Zilver ging hard onderuit met een verlies van 4,3%. De goud-zilver ratio bewoog in anderhalve week tijd van 1/78 naar 1/83. De zilverprijs schiet sinds juni van dit jaar heen en weer tussen de €660 en de €725 per kg. Afgelopen vrijdag sloot de zilverprijs op €688.

De Amerikaanse dollar bereikte deze week het hoogste punt sinds maart van dit jaar. De Dollar Index sloot op 105,04. Ondanks de sterke dollar, wat meestal negatieve invloed heeft op de goudprijs, bleef goud boven de $1900 per troy ounce.

Hieronder de grafiek van de Dollar Index sinds maart van dit jaar:

Bron: Investing.com

China doet grootste aankoop van het jaar

De centrale bank China, de PBoC, rapporteerde dat China de grootste goudaankoop van 2023 heeft gedaan. China kocht 29 ton goud in augustus. In de laatste 10 maanden heeft China elke maand goud gekocht. Alleen dit jaar al kocht de PBoC 155 ton goud.

Daarmee is China dit jaar de grootste koper onder centrale banken. Op nummer 2 staat Polen. De centrale bank van het land heeft dit jaar 88 ton goud gekocht. Nummer 3 in de rij is Singapore met een totale aankoop van 74 ton. De goudreserves van China bestaan momenteel uit 2165 ton goud. De grootste verkoper is Turkije met 85 ton.

Hieronder een overzicht van de top 10 landen met de grootste goudreserves. Stand per juni 2023:

Bron: Statista.com

Vorig jaar kochten centrale banken de grootste hoeveelheid goud in ruim 50 jaar tijd. Dit jaar was de totale aankoop in de eerste 6 maanden hoger dan in de eerste 6 maanden van 2022. In de laatste 6 maanden van 2022 was er een enorme versnelling te zien. De vraag is of dit de komende maanden weer zal plaatsvinden.

Renteverhoging ECB aanstaande

Komende donderdag zal de ECB naar verwachting de rente met 25 basispunten verhogen. Het zou de tiende verhoging op rij zijn. De ECB heeft de rente sinds juli van vorig jaar met 425 (4,25%) verhoogd en het effect van de renteverhogingen wordt steeds zichtbaarder.

Ook de FED heeft volgende week de optie om de rente te verhogen. Maar de markt gaat ervan uit dat de FED de rente ongemoeid zal laten. Ondanks deze verwachting verloor de euro deze week een kleine 1% van haar waarde.

Centrale banken komen dichter bij het punt dat de reeks van renteverhogingen ten einde komt. Goud vervult de functie die het al duizenden jaren doet, vermogensbehoud op de lange termijn.

Agenda

Dinsdag wordt het Nederlandse inflatiecijfer van augustus bekendgemaakt. Woensdag volgt het inflatiecijfer van augustus in de VS. Donderdag is het rentebesluit van de ECB.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor updates!

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice