Open voor orders

Goudupdate: Centrale bank van China koopt voor 15e maand op rij goud

Gepubliceerd op 10 feb 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De centrale bank van China (PBOC) heeft in januari de eerste goudaankoop van 2024 gedaan. China heeft haar goudreserves sinds 2010 flink uitgebreid. Het land was altijd een belangrijke financier van de VS maar verkoopt de laatste jaren steeds meer Amerikaanse dollars en breidt tegelijkertijd de goudvoorraad uit.

De PBOC kocht in januari 10 ton (10.000 kg) goud. Het was de vijftiende maand op rij dat de PBOC goud kocht. China heeft sinds oktober 2022 zo’n 300 ton gekocht. De totale goudreserves bestaan na deze laatste aankoop uit 2245 ton goud. Naast China kocht ook India 9 ton goud. Turkije kocht 12 ton goud in januari.

De VS heeft het meeste goud in bezit met 8133 ton en op nummer 2 staat Duitsland met 3362 ton. Italië staat op plaats 3 met 2451 ton en Frankrijk op 4 met 2436 ton. Rusland heeft de laatste jaren ook veel goud gekocht en staat op nummer 5 met in totaal 2332 ton. China staat nu zesde.

Centrale banken kochten in 2022 een recordhoeveelheid goud. In 2023 kwam de totale aankoop iets lager uit maar wel weer boven de 1000 ton. De jaren ervoor lagen de aankopen tussen de 300 en 400 ton per jaar.

Jongeren in China kopen ook steeds meer goud

In een artikel op het nieuwsplatform Sixth Tone verscheen informatie over de demografische verschuiving op de grootste goudmarkt ter wereld. Het artikel beschrijft dat het kopen van goud in het verleden in verband werd gebracht met de oudere vermogende consument.

Maar uit de laatste data blijkt dat de meerderheid van de goud kopende klanten in China na 1990 zijn geboren. Een trend die wij herkennen bij Doijer & Kalff. Recent werd hier een artikel in onder andere Cashcow over gepubliceerd. Klik hier om het artikel te lezen.

Uit een eerder rapport van adviesburo Mob Data blijkt dat het animo om goud te kopen door de Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010) steeg van 16% in 2016 naar 59% in 2021. Volgens een onderzoek van investeringsbedrijf State Street is de generatiewisseling ook in het Westen aan de gang.

Volgens het onderzoek hebben millenials zelfs generatie X (1965 – 1980) en de babyboomers (1945 – 1955) overtroffen qua animo voor goud. Onder investeerders in dit onderzoek hebben millennials een gemiddelde allocatie van 17% in goud terwijl babyboomers en de generatie X rond de 10% in goud hebben belegd.

Dit is mogelijk ook de situatie in Nederland. Met name babyboomers zijn in het verleden een sterke munt, hoofdzakelijke de Nederlandse gulden, gewend. De jongste generatie (generatie Z) heeft juist de zwakste munt (de euro) in de genen zitten. Daarnaast is de monetaire kennis van de jongere generaties gemiddeld genomen beter ontwikkeld en hebben jongeren een langere beleggingshorizon. En dan kies je al snel voor goud.

Bij Doijer & Kalff zien we dat het spaarplan sinds de herfst van 2023 in trek is. Het spaarplan trekt met name jongere klanten die goud kiezen in plaats van euro’s.

Goudprijs iets lager door later dan verwachte renteverlagingen

Goud daalde deze week 0,65%. In euro’s daalde goud met €399 per kilogram. De renteverlagingen, door met name de FED, worden hoogstwaarschijnlijk later dan maart doorgevoerd. FED-voorzitter Jerome Powell, deelde dit vorige week vrijdag nog maar eens mede.

Rentespeculanten voorzien inmiddels een kans van nog maar 16% op een renteverlaging in maart. Het lijkt erop dat mei het eerst volgende moment kan worden om de rente te verlagen. Deze week werd de inflatie in de VS in december herzien van 0,3% naar 0,2%. Niet heel spannend want de markt kijkt met name uit naar het inflatiecijfer dat komende dinsdag in de VS bekend wordt gemaakt.

De 10-jaar rente in de VS steeg deze week van 3,9% naar 4,16%. De Dollar Index, op korte termijn de belangrijkste factor die de goudprijs beïnvloed, klom deze week naar het niveau van begin december 2023. De zilverprijs bleef deze week vlak. Zilver sloot op $22,61 per troy ounce en in euro’s op €673 per kg. De goud-zilver ratio eindigde op 1:89.

Heeft u nog geen account? Open deze dan hier. Orders zijn mogelijk op elk moment van de dag. U kunt ook kiezen voor ons spaarplan waarmee u maandelijks automatisch goud of zilver kunt kopen. Dit is al mogelijk vanaf €50 per maand! Klik hier voor het spaarplan.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Het belangrijkste agendapunt is op dinsdag om 14.30 uur. Dan wordt het inflatiecijfer in de VS van januari bekendgemaakt

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Goudaankopen China januari 2024

Rendement goud in 2024

Spaarplan goud Doijer & Kalff

Inflatie Nederland januari 2024

New York Community Bancorp problemen

Lex Hoogduin over de rol van goud voor De Nederlandse Bank

Steeds meer jongeren kiezen voor goud boven de euro

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice