Open voor orders

Goudupdate: 8ste renteverhoging FED aanstaande

Gepubliceerd op 28 jan 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Goud is in de eerste 4 weken van dit jaar met 4,3% gestegen. De goud-zilver ratio noteert 1/81. Zilver blijft achter en staat in euro’s 2,7% lager. Relatief presteert de goudprijs daarmee sterk aangezien de FED komende woensdag de rente weer zal gaan verhogen en goud in veel gevallen onder druk staat in aanloop naar een renteverhoging.

De FED heeft de rente sinds maart van 2022 al zeven keer verhoogd. Vier keer werd de rente zelfs met 75 basispunten verhoogd. De inflatie in de VS is inmiddels gedaald maar dit heeft met name te maken met de daling in prijzen van energie. Deze week werd de kerninflatie, het inflatiecijfer zonder energie en voedsel, bekend gemaakt. Het cijfer kwam in december uit op 4,4%. In november bedroeg de kerninflatie nog 4,7%. De kerninflatie is een belangrijke indicator voor de FED. Op basis van dit cijfer worden monetaire beleidsbeslissingen genomen.

Het effect van een renteverhoging is doorgaans pas na 12 tot 18 maanden zichtbaar in de economie. De FED heeft de rente niet eerder zo snel verhoogd in korte tijd. Het zal moeten blijken of er niet te snel is verhoogd. De Amerikaanse economie is dit jaar behoorlijk zwak gebleken en heeft in januari de sterkste krimp in de bedrijvigheid laten zien sinds de financiële crisis.

FED gaat rente met 25 basispunten verhogen

Komende woensdag zal de FED waarschijnlijk de rente met 25 basispunten verhogen. Daarmee wordt de rente in 11 maanden tijd en in 8 stappen met 4,5% verhoogd. In maart volgt er weer een mogelijke verhoging.

Zolang de economie de zogenaamde zachte landing maakt en de werkeloosheid op een acceptabel niveau blijft, zal de schade meevallen. Maar door de vertragende werking van renteverhogingen op de economie moet nog blijken of het traject niet te ambitieus is. Naast de renteverhogingen reduceert de FED haar balans. Hiermee onttrekt de FED kapitaal uit de markt.

In onderstaande afbeelding is de krimp in de balans zichtbaar maar nog heel ver weg van het niveau in 2008:

De ECB is een dag later aan de beurt. Naar verwachting zal de ECB op 2 februari 2023 de rente met 50 basispunten verhogen. De ECB heeft de rente sinds juli van 2022 inmiddels 4 keer verhoogd met een totale verhoging van 2,5%. De inflatie in de eurozone ligt ook een stuk hoger dan in de VS waardoor de ECB een achterstand zal inlopen.

De Amerikaanse dollar is, door een minder agressieve FED, sinds oktober flink gedaald. De zwakkere dollar heeft een belangrijke rol gehad in de recente stijging van de goudprijs. Beleggers in edelmetaal zijn met name in afwachting van verder verzwakkende economische cijfers waardoor de zogenaamde pivot van de FED dichterbij komt.

De goudprijs noteert momenteel $1927 per troy ounce en €56.997 per kg. De zilverprijs staat op $23,59 per troy ounce en €697 per kg.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice