Open voor orders

Goudupdate: goud test $2000 na hoger dan verwacht inflatiecijfer

Gepubliceerd op 17 feb 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs steeg eind november boven de $2000 per troy ounce nadat de voorzitter van de FED, Jerome Powell, sprak over 3 renteverhogingen in 2024. Sindsdien staat het voortschrijdend gemiddelde van de goudprijs boven de $2000.

Deze week werd in de VS het inflatiecijfer van januari bekendgemaakt. Analisten gingen vooraf uit van een inflatie van 2,9%. Het werkelijke cijfer was hoger en kwam uit op 3,1%. Ook de kerninflatie was hoger dan verwacht. De kerninflatie bedroeg in januari 3,9% waar 3,7% verwacht werd.

Door het tegenvallende inflatiecijfer nam de kans op een renteverlaging op korte termijn af. De inflatie is hard gedaald sinds juni 2022, maar snelheid van de daling neemt af. De laatste cijfers duiden op meer weerstand voor een verlaging naar 2%. Later deze week bleek ook dat de producentenprijzen in de VS hoger lagen dan verwacht.

De markt ging eind 2023 gemiddeld uit van zo’n 4 tot 5 renteverlagingen voor dit jaar. Inmiddels staat deze verwachting op 3,3 renteverlagingen voor dit jaar.

Sterkere Amerikaanse dollar drukt goudprijs

De ontwikkeling in de goudprijs wordt grotendeels bepaald door de sterkte of de zwakte van de Amerikaanse dollar. Hoe sterker de dollar, hoe zwakker goud en vice versa.

Hieronder staat een grafiek waarin te zien is dat de dollar sinds begin januari sterker is geworden:

Amerikaanse dollar beïnvloed goudprijs

Bron: investing.com

De dollar bereikte eind december het laagste punt in de laatste 6 maanden. De goudprijs bereikte eind december het hoogste niveau van $2079 per troy ounce. In de weken erna steeg de Amerikaanse dollar van 100 punten naar 104 punten, een stijging van bijna 3,8%.

De goudprijs daalde in dezelfde periode van $2079 naar een slotstand van $2012,9. De totale daling komt uit op 3,2%. Op korte termijn is de kans op renteverlaging door de FED afgenomen, waardoor de dollar sterker is geworden. Goud staat hierdoor op korte termijn onder druk.

Goud test $2000 na hoger dan verwacht inflatiecijfer

Eerder deze week daalde de goudprijs weer onder de $2000. Dit niveau is een belangrijke psychologische grens. De hoger dan verwachte inflatie in de VS heeft de goudprijs onder druk gezet. Vrijdag steeg goud weer flink en sloot de prijs op $2012 per troy ounce.

Op 20 maart 2024 neemt de FED het eerstvolgende rentebesluit. Analisten zien een kans van 10% op een renteverlaging in maart. Goud zal profiteren wanneer de eerste renteverlaging wordt ingevoerd. Op dit moment lijkt juni het moment dat de zogenaamde pivot van de FED zal gaan plaatsvinden.

Zilver stijgt deze week

De zilverprijs staat sinds medio oktober boven de $22 per troy ounce. De prijs beweegt zich sindsdien in de range van $22 en $25,50 per troy ounce. In januari werd het niveau van $22 getest. Afgelopen dinsdag bereikte de zilverprijs $22,08. In de dagen die volgde steeg zilver met 6% om uiteindelijk te sluiten op $23,41.

De goud-zilver ratio noteerde begin februari nog op 1:91. De ratio noteert een gemiddelde van 1:59 in de laatste 30 jaar. Daarmee is zilver ondergewaardeerd ten opzichte van goud. De zilvermarkt kent sinds 2021 een tekort aan zilver. De industrie verbruikt steeds meer zilver terwijl het aanbod licht dalend is. Het tekort is nog niet in de prijs terug te zien. De goud-zilver ratio sloot deze week op 1:86.

Zilver sloot deze week met een winst van €23 per kg. Goud leverde op weekbasis €222 per kg in.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Maandag is de beurs in Amerika gesloten in verband met Presidents’ Day. Woensdag volgt een voorlopig cijfer van het consumentenvertrouwen in de eurozone en later die dag worden de notulen van de laatste FED meeting openbaar.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Nieuwe crisis eurozone 2024

Waarom kiezen voor goud in combinatie met beveiligde opslag

Goudprijs in beweging na inflatiecijfer VS

Inflatie januari 2024 VS

Goudstandaard Zimbabwe

Grootste daling vastgoedsector Duitsland

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice