010 - 254 0080
Goudprijs: 37,61 per gram 0.01%
Zilverprijs: 448,73 per kilo 0.0004%

Fysiek goud versus Goudmijnen

08 juli 2018 geplaatst in Goud

Fysiek goud versus goudmijnen, de cijfers maken een hoop duidelijk. Beleggen in goud kan door fysiek goud te kopen en/of door het kopen van aandelen van goudmijnen. De koers van de aandelen van goudmijnen beweegt vaak veel harder dan de goudprijs. Wanneer de goudprijs stijgt dan verbetert dit de winstgevendheid van de goudmijnen.

Maar bij het kopen van aandelen van goudmijnen spelen meer factoren een rol. Wanneer de goudmijn bijvoorbeeld onvoorzien veel meer kosten maakt, boetes krijgt voor milieuovertredingen of te maken krijgt met wijzigingen in de regels van lokale overheden waardoor de kosten toenemen, dan kan de koers van het aandeel juist dalen.

Op de langere termijn hebben de meeste goudmijnen last van dalingen in de concentraties van goud in de grond in combinatie met een dalingen in ontdekkingen van nieuwe goudreserves. Al met al een fundamentele positie ontwikkeling voor de goudprijs maar niet per se voor de goudmijnen.

De goudprijs is in 2018 in Amerikaanse dollars gedaald met 3,9%. De prijs noteert momenteel $1255 per troy ounce. De HUI, de index van de producerende goudmijnen, is dit jaar met 6,8% gedaald. De goudmijnen zijn met factor 1,75 harder gedaald dan de goudprijs.

Fysiek goud versus de aandelen van de 5 grootste goudmijnen

De aandelen van de 5 grootste goudmijnen zijn dit jaar gemiddeld met 4,2% gedaald. Twee van de vijf aandelen stegen. Slechts 1 aandeel hield het gemiddelde in de buurt van de beweging in de goudprijs. Goldcorp steeg in 2018 met 9,3% en is het best presterende aandeel dit jaar.

Het tweede aandeel dat in waarde wist te stijgen was Newmont Mining met een rendement  van 0,82%. De andere 3 aandelen daalden met 7,7%, 14,5% en 9%. In de voorgaande jaren was Goldcorp juist een van de minder presterende aandelen. Sinds 1 januari 2014 is Goldcorp met 44% gedaald. Fysiek goud steeg in dezelfde periode met 4,4%. De HUI is sinds 1 januari 2014 met ruim 17% gedaald.

Beleggen in fysiek goud rendeerde in de afgelopen 10 jaar met 34% in totaal. De HUI daalde in de afgelopen 10 jaar met 55%. Fysiek goud bleek dus een veel stabielere en betere belegging dan de index van de producerende goudmijnen.

Open via deze link een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 10 gram voor slecht 0,7% boven spotprijs. Uw positie wordt apart op uw naam opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen van Nederland. Veilig en scherp in prijs!

Check ook eens de SALE goud en SALE zilver.In de SALE koopt u goud en zilver onder de kostprijs en tegen de scherpste prijzen van de Benelux.

Wilt u uw goudbaren verkopen stuur een mail naar info@doijerkalff.nl en wij bellen u voor de verdere afhandeling.

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.