Open voor orders

ChatGPT is een goldbug

Gepubliceerd op 13 apr 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Is ChatGPT, de revolutionaire vorm van artificial intelligence, een gold bug? Als we de proef op de som nemen voor een recessieproof portefeuille die bestendig is tegen marktcycli, stelt ChatGPT een portefeuille voor met een grote toewijzing in edelmetalen, namelijk 20%. Dit percentage is veel hoger dan het percentage (5-10%) dat wordt voorgesteld door prominente goldbugs zoals Ray Dalio en Peter Schiff. Via de GT4-4-engine van OpenAI waren de resultaten op zijn zachtst gezegd verrassend. Hoewel portfoliomanagement toch een beetje pseudo-wetenschap is, is het opmerkelijk dat ChatGPT suggereert voor een veel groter belang in edelmetaal te nemen dan zelfs de meest onwankelbare real-life gold- en silverbugs.

De recessiebestendige portefeuille van ChatGPT

Zoals weergegeven in het onderstaande screenshot, raadt ChatGPT aan om te beleggen in een mix van obligaties, defensieve aandelen, edelmetalen en cash om een recessiebestendige portefeuille te creëren. Defensieve aandelen zoals basisconsumptie- en gezondheidszorgaandelen houden tijdens een recessie doorgaans beter stand dan andere sectoren, terwijl obligaties voor stabiliteit en een bron van vast inkomen zorgen. Edelmetalen dienen hierbij als veilige haven gedurende economische tumult en dat zien we terug als we kijken naar de YTD’s van goud en zilver, waarbij goud genoteerd in euro’s op een rendement staat van ruim +7% en waarbij zilver sinds de ineenstorting van de Silicon Valley Bank maar liefst 22% hoger staat.

Samenvattend beveelt ChatGPT de volgende asset-allocatiestrategie aan om uw investeringen maximaal te beschermen tegen recessies:

Obligaties (40%): vastrentende staats- en bedrijfsobligaties en schatkistcertificaten, inclusief beursgenoteerde totale obligatie-indices.

Defensieve aandelen (30%): blue chip-aandelen die minder worden beïnvloed door marktschommelingen, zoals gezondheidszorg, nutsbedrijven en essentiële consumptiegoederen.

Goud en andere metalen (20%): suggereerde een mix van goud en zilver.

Contanten en equivalenten (10%): aanbevolen Amerikaanse dollars, geldmarktfondsen en depositocertificaten.

Het belang van deze bevindingen is dat het beleggers een levensvatbare strategie biedt om hun portefeuilles te beschermen tegen economische onzekerheid. In de nasleep van de COVID-19-pandemie en de daarmee gepaard gaande economische neergang zoeken veel investeerders naar manieren om hun spaargeld te beschermen tegen mogelijke recessie-effecten.

De wereldeconomie is geen onbekende in recessies, en met de recente bankfaillissementen en het Fed-beleid zoeken veel beleggers naar manieren om hun portefeuilles te beschermen tegen economische onzekerheid. Volgens ChatGPT, ’s werelds toonaangevende AI language model gemaakt door OpenAI uit Silicon Valley, zou een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille een toewijzing van ten minste 20% aan edelmetalen moeten bevatten als recessieafdekking. Dit is een belangrijke ontwikkeling waar traditionele financiële adviseurs doorgaans voor pleiten voor een lager toewijzingspercentage, meestal tussen de 5 en 10%.

De recessieproof ChatGPT portefeuille vs. de S&P500 (2007-2009)

Als je de vergelijking vraagt ten tijde van de financiële crisis tussen de recessieproof portefeuille van ChatGPT en de S&P500, concludeert ChatGPT dat hun recessiebestendige portefeuille goed zou hebben gepresteerd tijdens de financiële crisis van 2007-2009. Het merkt met name op dat de prijs van goud tijdens het hoogtepunt van de recessie met meer dan 25% is gestegen in een tijd waarin de Amerikaanse benchmark-aandelenindex, met 37% daalde.

OpenAI’s ChatGPT is duidelijk een groot voorstander van goud als recessiehaag en pleit zelfs voor een massale toewijzing van 20% in het edelmetaal. Hoewel beleggen in edelmetaal misschien niet de meest winstgevende vorm van activa is op de lange termijn, valt niet te ontkennen dat harde grondstoffen zoals deze kunnen helpen bij het beheersen van marktrisico’s in uw portefeuille.

En niet alleen is een AI-programma het daarmee eens, maar het suggereert ook om een ​​aanzienlijk hoger percentage van de allocatie aan goud en zilver te wijden. Voor de meer defensieve belegger, zeg gerust spaarder is dit zéker stof tot nadenken. Graag verwijs ik u naar: ‘Waarom je het met een 60/40 portefeuille niet meer gaat redden.

Doijer & Kalff heeft recent het spaarplan geïntroduceerd. Maandelijks automatisch goud en zilver sparen waardoor u ongemerkt vermogen kunt opbouwen. Open nu een account en start uw eigen spaarplan onder de tab “spaarplan”.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice