Open voor orders

Analyse: short covering en imploderende rente

Gepubliceerd op 05 dec 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Het is u niet ontgaan dat goud in de spotlights staat sinds de Aziatische handelssessie op maandag, toen all-time high niveau werd bereikt. Enkele uren later, toen Europa ontwaakte, was de prijs alweer genormaliseerd en sloot de handelsdag zelfs negatief. Veel gold bugs waren kort in extase, nadat het aannemelijk was dat er sprake was van short covering (lees: het sluiten van shortposities) van een grote institutionele partij. Momenteel maken beleggers zich op voor belangrijke banencijfers uit de VS op vrijdag. Kunnen we een tandje hoger? In deze blog geef ik u mijn analyse.

Stijging goudprijs 2023

Short covering

‘Short covering’ is het sluiten van shortposities; vice versa; ‘long liquidation’ is het sluiten van longposities. Toen de markt zondagnacht opende, noteerde goud kort +$2.100 een stijging van ca. 3,5% binnen 30 minuten. Hierop ontstond veel verwarring ‘wat was de trigger?’

Er gaan diverse theorieën rond, de meest aannemelijke – en vanuit mijn ervaring – is dat zodra Azië opent, er relatief weinig liquiditeit is. De market making (instellingen die liquiditeit verschaffen aan de markt) geven voortdurend koop- en verkoopprijzen af, zodat u in soepele marktomstandigheden kan handelen. Echter, zodra er grote orders worden geplaatst, is er vaker een relatief explosieve beweging te waarnemen. Bijv. als een grote belegger vrijdagavond een order plaatst die niet volledig gefilled (uitgevoerd) is, en maandag tijdens de market open verder gaat met het kopen of verkopen van stukken. Vanuit het volume kunnen we opmaken dat het om het sluiten van een shortpositie ging.

Te weinig liquiditeit, wat betekent dat? Er zijn simpelweg te weinig kopers/verkopers (lees: market makers) die volume aan de markt geven. De markt is op dat moment illiquide en als er onvoldoende verkopers te vinden zijn, beweegt een koers parabolisch. Sterker nog op de derivatenmarkt was kortstondig een halt gezet, omdat er tijdelijk geen quotes (koop- en verkoopkoersen) konden worden afgegeven. Algauw nam het volume toe i.c.m. winstnemingen wat de prijs corrigeerde naar evenwicht.

Imploderende rente

Global macro trading voor beginners: short nooit goud, ten tijde van dalende rente. De rente op US10Y (Amerikaanse 10-jaar staatsobligaties) is in ruim een maand tijd met 16% gedaald, van ong. 5,0 naar 4,2%, wat zorgt voor paniek bij obligatiebeleggers. Nog een inkoppertje: als de (obligatie)rente daalt, profiteert goud en dat zien we al geruim een maand terug.

Goudprijs versus reëler rente

In deze grafiek zien we de 10Y-reële rente vs. goud. Zoals te zien, is er normaliter een inverse. Ook als deze rente daalt, profiteert goud.

Reële rente = marktrente – inflatie

Het argument is dat de inflatie verder zal dalen en dat de Fed de rente in de loop van 2024 zal afbouwen zodat de reële rente zal dalen. Ga maar na, de rente (huidig: 5,5%) zal afnemen en de inflatie ook zal verder afnemen. Dit zorgt in theorie voor een stijgende goudprijs. De reële rente stijgt richting de 2,0%, zodra de economie flink vertraagd zoals in de jaren voor de GFC in 2008, waarna de 10-jaars reële rente zelfs negatief werd. Ten tijde van de pandemie was de reële rente zelfs -0,425%. Nu zit de 10Y-reële rente op 2,10%, wat overeenkomt met een vertragende economie. Kortom, huidige rentestanden zijn gunstig voor goud. Het banencijfer uit de VS zal vrijdag een belangrijke katalysator vormen. Bij verslechterde cijfers, neemt de kans op een eerste renteverlaging toe. Wellicht eindigen we vrijdag een tandje hoger.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice