Open voor orders

Zilverupdate: koersdoel zilver omhoog bij UBS

Gepubliceerd op 01 jun 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Zilver is de laatste 2 maanden hard gestegen. De zilverprijs bleef sinds eind 2022 hangen in de range tussen de $20 en de $26 per troy ounce. In april van dit jaar brak de prijs uit. Inmiddels staat zilver boven de $30 per troy ounce en gaan steeds meer analisten en beleggers uit van een verdere stijging.

Deze week was het de Zwitserse bank UBS die het koersdoel voor zilver in 2024 heeft verhoogd. De aanleiding is de gestegen industriële vraag naar zilver in combinatie met een potentieel tekort aan zilver in de markt. Het koersdoel voor zilver in 2025 werd tevens naar boven bijgesteld.

De goud-zilver ratio sloot deze week op 1:76. De ratio is in 2024 gestart op 1:87. De analisten van UBS verwachten dat zilver het beter zal dan dan goud en hanteren een koersdoel voor de goud-zilver ratio van 1:70 in 2025. UBS gaf deze week aan dat het koersdoel voor goud tevens is verhoogd. UBS hanteert voor goud een koersdoel van $2400 tot $2500 eind 2024 en $2700 in 2025.

Koersdoel zilver flink omhoog

UBS verwacht dat het tekort aan zilver in 2024 zal uitkomen op 215 miljoen ounces, wat neerkomt op 17% van de totale vraag naar zilver. De jaarproductie van zilver ligt rond de 825 miljoen ounces. Dit tekort is redelijk in lijn met het tekort van de laatste paar jaar.

UBS hanteert een koersdoel voor zilver per kwartaal. In elk kwartaal is het koersdoel met $4 per troy ounce verhoogd. Het koersdoel voor eind september staat nu op $34. Voor eind 2024 staat het koersdoel op $36. Hetzelfde niveau hanteert UBS voor maart 2025. Het koersdoel voor zilver in juni van 2025 komt uit op $38 per troy ounce.

Wanneer UBS het juist heeft dan kan de zilverprijs nog bijna 25% stijgen de komende 12 maanden. Overigens staat het niveau van $38 nog steeds een stuk onder de top van $48 dat in april van 2011 werd bereikt. Ondertussen is er flinke inflatie geweest dus de oude geïndexeerde top zou ergens boven de $70 liggen.

Beleggen in zilver kan het scherpst door het kopen van zilverbaren waarbij de baren worden opgeslagen in het douanedepot. Hierdoor kunt u zilver zonder BTW kopen en verkopen. Opslagkosten zijn slechts 0,8% per jaar. Zilver is de laatste 10 jaar met 9% gemiddeld per jaar gestegen. Daarmee vallen de kosten van opslag mee en geniet u van terugkoopgarantie, beveiliging en zekerheid.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Donderdag neemt de ECB een rentebesluit. Naar verwachting wordt de rente met 25 punten (0,25%) verlaagd. Vrijdag wordt in de VS het banencijfer van mei bekend gemaakt. Kortom: komende week kan voor beweging in de markten zorgen.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Daling zilverproductie 2024

Aantal beleggers in goud zeer laag

Gold is money

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice