Open voor orders

Goudupdate: goudprijs daalt na renteverlaging ECB

Gepubliceerd op 08 jun 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De ECB heeft afgelopen donderdag de rente met 25 basispunten verlaagd ondanks dat de inflatie in de eurozone boven de doelstelling van 2% noteert. De renteverlaging door de ECB is in die zin niet logisch. De inflatie kwam in mei uit op 2,6% terwijl de inflatie in april op 2,4% noteerde.

Deze recente stijging van de inflatie zou juist een beslissing om de rente ongewijzigd te laten rechtvaardigen. De ECB heeft continu aangegeven het monetaire beleid op basis van inflatiedata te zullen voeren. Maar de renteverlaging van deze week onderstreept dit niet.

Medio juli staat het volgende rentebesluit van de ECB op de agenda. Het inflatiecijfer van juni zal zeer bepaald zijn maar een tweede renteverlaging in juli lijkt niet voor de hand te liggen. Aan de andere kant lopen de staatsschulden van Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje hard op en een relatief hoge rente help daarbij niet.

Komende woensdag, 12 juni, neemt de FED een rentebesluit. Op die dag wordt in de VS ook het inflatiecijfer van mei gepubliceerd. De markt gaat er momenteel vanuit dat de FED de rente met rust zal laten.

Goudprijs daalt na sterk banenrapport

De goudprijs steeg na het rentebesluit van de ECB maar moest vrijdag de winst weer inleveren nadat het banenrapport in de VS positief veraste. De markt ging ervan uit dat er in mei 180.000 banen bij zouden komen. Het cijfer lag hoger en kwam uit op 272.000. De werkeloosheid liep wel op van 3,9% naar 4,0%. Het banencijfer is overigens een voorlopig cijfer en wordt in meer dan 70% van de gevallen naar beneden bijgesteld wanneer het werkelijke cijfer bekend is.

Verloop goudprijs afgelopen week in euro’s per kg:

Goudupdate: goudprijs daalt na renteverlaging ECB

Goud verloor in euro’s 1% op weekbasis. De goudprijs sloot uiteindelijk op $2292 per troy ounce. De waardestijging staat dit jaar op 13,7%. De zilverprijs daalde stukken harder. Zilver verloor in euro’s 3,7%. De prijs zakte in Amerikaanse dollars onder het niveau van $30. Het jaarrendement in euro’s staat momenteel op 25,3%.

De centrale bank van China heeft de laatste 18 maanden op rij goud gekocht en toegevoegd aan de reserves. China houdt steeds minder Amerikaanse dollars aan en steeds meer goud. Maar in mei kocht de centrale bank van China geen goud, volgens de officiële berichtgeving. Overigens waren er tal van andere centrale banken die in mei wel goud hebben gekocht.

Spaarplan Doijer & Kalff
Doijer & Kalff heeft ruim een jaar geleden het spaarplan geïntroduceerd. Met het spaarplan kunt u automatisch goud en/of zilver sparen. Het is al mogelijk vanaf €50 per maand. Heeft u nog geen spaarplan? Open dan nu een account en klik op spaarplan in het dashboard van uw account. Kies het bedrag of het aantal gram dat u automatisch wilt sparen en geef een akkoord bij de bank. Dan doet u deze maand nog mee!

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het definitieve inflatiecijfer van mei in Nederland gepubliceerd. Woensdag om 14.30 uur (Nederlandse tijd) wordt het inflatiecijfer van mei in de VS bekendgemaakt. Later om 20.00 uur neemt de FED een rentebesluit.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Banenrapport VS

Rentebesluit ECB

Goudprijs stijgt in aanloop naar rentebesluit ECB

Rendement fysiek goud 2024

Zilverprijs daalt onder de $30

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice