Open voor orders

Seasonality – de beste maanden om goud en zilver te kopen

Gepubliceerd op 16 nov 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

De meer ervaren beleggers zijn op de hoogte van bepaalde inefficiënties op de financiële markten, zoals de frequente zwakte op gedurende de zomermaanden, waarnaar het bekende gezegde ‘sell in May and go away’ verwijst. Naast zulke algemeen bekende anomalieën zijn er nog legio waar de meeste beleggers nog nooit van hebben gehoord. Deze inefficiënties kunnen bijzonder interessant en winstgevend zijn voor beleggers – en er zijn er ook verschillende te bespeuren in de edelmetalen.

Wanneer goud kopen?

‘Seasonality’ = seizoensgebondenheid, is het detecteren van gebeurtenissen die gemiddeld op hetzelfde moment van het jaar plaatsvinden: het sneeuwt in de winter, het is heet in de zomer, elk type bloem bloeit ongeveer op hetzelfde tijdstip van het jaar, en de goudprijs heeft de neiging om… je begrijpt het idee.

Veel investeerders en handelaren zijn verrast om te ontdekken dat goud een seizoensgebonden grondstof is. Om verschillende redenen zijn er jaarlijks herhaalbare patronen die je kunnen helpen om transacties op het juiste moment uit te voeren, evenals indiceren wanneer je positie moet verkopen om winst te nemen. Seasonality is een geweldig hulpmiddel om toe te voegen aan je arsenaal wanneer je handelt in goud of zilver, hetzij je nu investeerder of een handelaar bent.

Goud (bovenste grafiek): vanuit een statistisch oogpunt levert de maand december tussen 2012 en 2022 gemiddeld een rendement van meer dan 1,00%. Aan de linkerzijde van deze grafiek kunnen we ook zien dat de goudprijs in de maand januari gemiddeld zelfs met 3,50% stijgt. De volgende beste maand voor het handelen in goud en het bezitten is zijn juli.

Wanneer zilver kopen?

Zilver (onderste grafiek): als we kijken naar zilver zien we nagenoeg een 1:1 correlatie en zien we dezelfde maanden naar voren komen. De decembermaand is goed voor ca. 3% gevolgd door een sterk januari, zo’n 2,5% stijging.

Het is zeer belangrijk als handelaar en investeerder dat u bekend bent met de seizoenssterkte van een activum, zodat u voorbereid bent om te profiteren van prijsbewegingen en weet wanneer u posities moet verlaten om uw winst en waarschijnlijkheid te maximaliseren. Alom, o.b.v. seasonality breekt er een zeer gunstige tijd aan voor beleggers in edelmetaal als we de historische data bekijken. Uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Met het account van Doijer & Kalff koopt u goudbaren en zilverbaren die onder uw naam worden opgeslagen bij Brinks in Zurich, Zwitserland. De baren zijn LBMA-geaccrediteerd. Open hier een account.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice