Open voor orders

Goudupdate: koersdoel goud omhoog bij Citi

Gepubliceerd op 25 mei 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Afgelopen maandag steeg de goudprijs naar het record van $2431 per troy ounce. Dit prijsniveau werd al eerder bereikt op 12 april van dit jaar. Goud kon het niveau later deze week niet handhaven en zakte terug naar $2324 per troy ounce. De stijging in 2024 is fors geweest maar volgens de Amerikaanse bank Citi zit er nog meer in het vat.

De goudprijs staat dit jaar in Amerikaanse dollars op een winst van 13%. In euro’s staat goud ruim 15% hoger. De stijging is grotendeels te danken aan de vraag vanuit China, India en het Midden Oosten. In China zijn het met name de consumenten die massaal goud inslaan. China heeft een vastgoedmarkt die volledig onderuit is gegaan en voor de aandelenmarkt geldt hetzelfde.

De Chinese consument koopt momenteel goud in plaats van aandelen of vastgoed. Volgens Citi gaat 40% tot 50% van de investeringen die normaal in vastgoed werden gedaan naar de goudmarkt. Daarmee bepaalt de Chinese consument een groot deel van de vraag. Naast consumenten koopt de centrale bank van China goud. De laatste maanden zijn de goudaankopen door de PBOC wel wat bescheidener geworden.

Citi gaat uit van 5 renteverlagingen in 2024

De analisten van Citi zitten met de verwachtingen van de rente ver af van de gemiddelde verwachting. Waar de meerderheid van de analisten uitgaat van 1 tot 2 renteverlagingen in 2024 zet Citi in op 5 renteverlagingen. Daarmee ligt ook het koersdoel voor goud in 2024 een stuk hoger.

Citi gaf deze week aan dat de vraag naar goud vanuit met name China exorbitant hoog is. Goud wordt massaal gekozen als veilige haven omdat andere assets het hebben laten afweten. De Chinese consument koopt goud in de vorm van goudbaren, gouden munten maar ook gouden sierraden. De Westerse investeerder is relatief klein belegd in goud en wanneer hier verandering in komt dan is er meer ruimte voor een stijging aldus Citi.

Het koersdoel dat Citi hanteert is $3000 per troy ounce. Dat betekent dat wanneer Citi gelijk krijgt de goudprijs met 28% kan stijgen. Dan moet de FED dit jaar wel 5 renteverlagingen doorvoeren. Gezien de recente inflatie-ontwikkelingen lijkt dit niet heel aannemelijk maar het kan uiteraard wel.

De FED heeft in juni de eerste optie om de rente te verlagen. Hierna zijn er mogelijkheden in juli, september, november en december. Citi verwacht dus dat de FED elke optie dit jaar zal aanpakken om de rente te verlagen. Golman Sachs gaf deze week aan dat de bank verwacht dat de eerste renteverlaging in september zal plaatsvinden. Goldman Sachs hanteert momenteel een koersdoel van $2700 in 2024. De ABN AMRO hanteert een koersdoel van $2000.

Klanten bij Doijer & Kalff kopen goud voor de lange termijn. Wat de koers op korte termijn gaat doen is minder interessant maar kan wel mooie kansen bieden om in te stappen of bij te kopen.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Donderdag wordt het consumentenvertrouwen in de eurozone van de maand mei bekendgemaakt. Vrijdag volgt het voorlopige inflatiecijfer van mei in Nederland en later op de dag van de eurozone. Vrijdag wordt het ook het cijfer van de PCE-inflatie van april in de VS bekendgemaakt. Het PCE-cijfer is een belangrijke indicator voor de FED.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Waarom goud kopen?

Toename aantal faillissementen Belgie

Onderwaardering zilver

Tweet investeren in zilver

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice