Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt verder

Gepubliceerd op 02 sep 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs steeg deze week verder na minder sterke macrocijfers in de VS. Vorige week werd goud 2,2% meer waard. Deze week kwam daar 1,3% bovenop. De economie in de VS maar ook in Europa verzwakt verder terwijl de rente verder omhoog wordt getrokken.

In China gaat het economisch bergafwaarts. De centrale bank van China kondigde deze week renteverlagingen aan om de economie te stimuleren. Goud heeft waarschijnlijk de meeste tegenwind gehad. Tegelijkertijd is de inflatie aan het dalen maar lijkt de bodem in zicht.

Een tweede golf van hogere inflatie valt niet uit te sluiten. In het verleden waren er vergelijkbare situaties waarbij de eerste golf van inflatie opgevolgd werd door een tweede golf met een hogere top. Centrale bankiers hebben de inflatie vaker verkeerd ingeschat dan juist. De data wijst uit dat hun visie vaak een goede contra-indicator is.

Banencijfer en kerninflatie licht hoger in de VS

Afgelopen vrijdag werd in de VS het banencijfer over augustus bekendgemaakt. De verwachting was dat er 170.000 banen zouden bijkomen. Het werkelijk cijfers was beter en kwam uit op 187.000 banen. De loonontwikkeling viel terug van 0,4% naar 0,2%.

De cijfers van juli en van juni werden fors naar beneden bijgesteld. Het banencijfer is een eerste indicatie en zijn daardoor niet volledig betrouwbaar. Het banencijfer van juli werd verlaagd van 187.000 naar 157.000 en het cijfer van juni ging van 185.000 naar 105.000. De werkelijke cijfers bleken een stuk slechter dan de voorlopige cijfers. De werkeloosheid steeg van  3,5% in juli naar 3,8% in augustus.

De kerninflatie in de VS bleek in juli te zijn gestegen van 4,1% in juni naar 4,2% in juli. Geen schokkend nieuws maar wel een stijgend cijfer. De FED kijkt met name naar de kerninflatie als belangrijkste indicator. De kans op een renteverhoging van de FED medio september is overigens behoorlijk klein. Dit is goed nieuws voor goud, wat de stijging van afgelopen week grotendeels verklaart.

Goud in de plaats van euro’s

Een veel gestelde vraag van potentiële klanten bij Doijer & Kalff is waarom mensen goud kopen. De meeste klanten kiezen goud als alternatief voor de euro. De Euro verliest elk jaar een percentage aan koopkracht. Iedereen die in de supermarkt boodschappen doet kan dit dagelijks ervaren. Je krijgt steeds minder voor hetzelfde geld.

De euro wordt bijgedrukt waardoor er steeds meer euro’s zijn. En hoe meer euro’s in omloop hoe minder de munt waard is. De bovengrondse goudhoeveelheid stijgt (door de mijnproductie) al honderden jaren met 2% per jaar. Hierdoor is de groei in de goudhoeveelheid beperkt. Zolang de geldhoeveelheid harder stijgt dan de hoeveelheid goud (bovengronds) stijgt de goudprijs.

De reden om te kiezen voor goud is in die zin niet heel ingewikkeld. Goud behoudt koopkracht waar de euro dat vooral niet doet. Zeker wanneer de rente op de spaarrekening lager is dan de inflatie, is een verlies aan koopkracht het gevolg. Met een inflatiepercentage van 5% en 2% rente op de spaarrekening betekent dit een koopkrachtverlies van 3% per jaar.

Goud is de laatste 23 jaar zo’n 9% gemiddeld per jaar gestegen. Dit jaar staan we op een winst van 5,7% in 8 maanden tijd. Mooi op schema naar de 9% gemiddeld per jaar.

Mocht u meer informatie willen over de mogelijkheden om te beleggen in goud dan staan wij u graag te woord. We zijn goed bereikbaar en nemen de tijd om u te informeren. Stuur een mail naar support@doijerkalff.nl en wij bellen u terug wanneer het u uitkomt.

Agenda

Maandag is de beurs in Amerika gesloten i.v.m. met Labor Day. In de middag zullen meerdere leden van de ECB een speech geven waaronder Christine Lagarde. Naar verwachting zal ze zich uitlaten over de huidige stand van de economie, de inflatie en met name over mogelijke beleidsbeslissingen de komende tijd. Later deze week spreken er ook een aantal leden van de FED. Inflatie en monetair beleid staan ook hier centraal.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice