Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt ondanks sterkere dollar

Gepubliceerd op 15 jun 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Afgelopen woensdagmiddag bleek dat de inflatie in de VS in mei gedaald is naar 3,3%. In april bedroeg de inflatie nog 3,4%. De kerninflatie, het inflatiecijfer zonder voedsel en energie, daalde van 3,6% in april naar 3,4% in mei. Daarmee viel de inflatie lager uit dan verwacht.

Later die dag nam de FED een rentebesluit. De rente wordt niet gewijzigd ondanks de meevallende inflatie. Deze beslissing was conform verwachting. Een punt van zorg is de loonontwikkeling in de VS. De lonen stijgen momenteel zo’n 4% per jaar. Hierdoor is de kans op hogere inflatie in de komende maanden toegenomen.

Het vooruitzicht op het aantal renteverlagingen in 2024 daalde na het rentebesluit van de FED. Het aantal verwachte renteverlagingen in 2025 en 2026 komt uit op vier voor elk jaar. Concreet betekent dit een verlaging van de rente van 0,25% in 2024 en 1% in 2025  gevolgd door 1% aan verlagingen in 2026.

Vorige week verlaagde de ECB de rente met 25 basispunten (0,25%). Sindsdien heeft de euro flink terrein verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In de laatste twee weken heeft de euro 1,7% van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In 2024 komt het verlies uit op 2,6%.

Goudprijs stijgt boven de $2300

Goud kon profiteren ondanks een sterkere Amerikaanse dollar. De goudprijs sloot deze week boven het niveau van $2300 per troy ounce. Daarmee won goud 1,7% op weekbasis. In euro’s was de stijging 2,5%. In 2024 staat goud nu 16,6% hoger. Mocht de ECB de rente sneller verlagen dan de FED dan kan de goudprijs in euro’s ook verder stijgen.

Deze week gaf de Amerikaanse bank Citi aan dat zij ervan uitgaan dat de ECB, de FED en de BOE (Bank of England) de rente in september zullen verlagen. Daarbij gaat Citi ervan uit dat de ECB dit jaar in totaal drie renteverlagingen zal doorvoeren en mogelijk een tot twee renteverlagingen door de FED.

Zilver steeg deze week met 1,3% in Amerikaanse dollars. De zilverprijs is gesloten op $29,53 per troy ounce. In euro’s kwam de stijging uit op 2,3%. Dit jaar is zilver met ruim 28% gestegen. De goud-zilver ratio is deze week gesloten op 1:78. Eind mei bereikte de ratio 1:73. Dat was het laagste niveau in 3 jaar tijd.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Aanstaande dinsdag wordt het definitieve inflatiecijfer in de eurozone gepubliceerd. Verder staan er geen noemenswaardige punten op de agenda.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

FED laat rente ongewijzigd

Inflatie VS in mei gedaald

Onhoudbare staatsschuld Amerika

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice