Open voor orders

Goudupdate: goud stijgt verder en ECB laat rente ongemoeid

Gepubliceerd op 28 okt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Goud is voor de tweede week op rij gestegen. Vorige week bereikte de goudprijs in euro’s een nieuw record. Deze week steeg goud verder en sloot de goudprijs op €61.000 per kg. De trend in de afgelopen 10 jaar is stijgende en door geopolitieke spanningen zien we een extra versnelling.

Goud is in de laatste 50 jaar met 9% gemiddeld per jaar gestegen. Daarmee wordt de koopkracht meer dan gecompenseerd en is goud een van de best presterende beleggingen geweest. Uiteraard geen garantie voor de toekomst maar zolang centrale banken geld blijven printen zal goud uiteindelijk meer waard worden in euro’s.

In meerdere valuta’s heeft goud dit jaar een recordhoogte bereikt. Zo is de goudprijs in de Chinese yuan, Britse pond, Australische dollar, Japanse yen, Koreaanse won en in de euro op een nieuw record uitgekomen. Het wachten is op een nieuw record in Amerikaanse dollars. Het huidige record staat op $2075 per troy ounce. Deze week sloot de goudprijs net boven de $2000.

ECB laat de rente ongemoeid

De Europese Centrale Bank besloot afgelopen donderdag om de rente niet verder te verhogen. Sinds juli vorig jaar heeft de ECB bij elke rentebeslissing de rente verhoogd. In totaal komt de verhoging uit op 4,5%. We zien nu langzaam het effect van de eerste verhogingen terug in de economie. Maar het grootste deel van de reeks verhogingen zullen pas de komende 12 maanden effect gaan hebben.

Deze week werd er door enkele analisten al gespeculeerd dat de ECB in het tweede kwartaal van 2024 de rente mogelijk gaat verlagen. En misschien wel in het eerste kwartaal wanneer de economische data tegenvalt. De economie vertraagt en een recessie in de eurozone lijkt een kwestie van tijd.

Goud en zilver zullen profiteren wanneer met name de FED de zogenaamde pivot (draai naar renteverlagingen) bereikt. De economie in de eurozone koelt momenteel harder af dan de Amerikaanse economie. Hierdoor kan het zijn dat de ECB haar monetaire beleid minder strak zal voeren dan de FED.

Dit zal neerwaartse druk op de waarde van de euro teweegbrengen. Beleggingen in goud en zilver, gerekend in euro’s, kunnen dan extra profiteren.

FED neemt aanstaande woensdag een rentebeslissing

Komende woensdag zal de Amerikaanse centrale bank (de FED) een rentebeslissing nemen. De inflatie in de VS staat nog steeds boven het target van 2% maar waarschijnlijk zal de FED geen renteverhoging doorvoeren. De FED heeft de rente sinds maart van 2022 met 5,25% verhoogd. De huizenmarkt in de VS is serieus aan het veranderen.

In de VS is het aantal hypotheekaanvragen dit jaar met 50% gedaald. Het laagste niveau sinds 1994. Ondertussen staat de hypotheekrente rond de 8%. De verkoop van bestaande huizen is gedaald naar het niveau van 2010. De betaalbaarheid van huizen in de VS bevindt zich nu op een historisch dieptepunt.

Daarnaast lopen de kosten van de financiering van de staatsschuld in de VS hard op. Deze week is de 10-jaars rente in de VS gesloten op 4,84%. Hoe hoger deze rente hoe hoger de kosten voor het financieren van de staatsschuld. En hogere kosten resulteren in een nog hogere staatsschuld.

Hieronder een tweet waarin te zien is dat de staatsschuld in de laatste 10 jaar is verdubbeld:

staatsschuld VS

Bron: X

De schulden lopen hard op en daarmee komt de waarde van valuta’s in gevaar. Dat is precies de hoofdreden dat de klanten bij Doijer & Kalff edelmetaal verkiezen boven een ongedekte valuta. In 2023 heeft een belegging in goud een hoger rendement opgeleverd dat de aandelen uit de S&P 500 (dé aandelenindex van de VS).

Goud is dit jaar met 11,5% gestegen. Zilver sloot deze week net boven de €700 per kg maar staat dit jaar op een verlies van 2%. De goud-zilver ratio noteert 1:86.

Agenda

Dinsdag wordt de economische groei (voorlopig cijfer) in het derde kwartaal in de eurozone bekendgemaakt. Dan volgt ook het voorlopige inflatiecijfer van oktober in de eurozone. Woensdag neemt de FED een rentebesluit. Donderdag wordt het definitieve cijfer van de inkoopmanagersindex van de industrie over oktober in de eurozone gepubliceerd. Vrijdag volgt het werkeloosheidscijfer van september in de eurozone. Dan wordt ook het banencijfer van oktober in de VS bekendgemaakt.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet kerninflatie VS

Tweet rentebeslissing ECB

Tweet waarde valuta vs goud

Tweet economische groei eurozone

Tweet rendement goud

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice