Open voor orders

Goudupdate: FED laat rente ongewijzigd en banencijfer valt tegen

Gepubliceerd op 04 nov 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Vorige week besloot de ECB om de rente niet verder te verhogen. Deze week koos ook de FED ervoor om de rente ongewijzigd te laten, ondanks dat de inflatie in de VS de laatste maanden weer langzaam oploopt. De FED heeft sinds maart van 2022 de rente met 5,25% verhoogd.

De 10-jaars rente in de VS daalde na de beslissing van de FED. Het rentepercentage daalde met 35 punten (zie onderstaande grafiek) naar 4,57%. Ook de Dollar Index daalde van 106,8 op woensdag naar 1,049 afgelopen vrijdag.

FED laat rente ongewijzigd

Bron: Investing.com

Vrijdag werd in de VS het banencijfer van oktober bekendgemaakt. De verwachting was een toename van 180.000 banen. Het werkelijke cijfer kwam uit op 150.000. De werkeloosheid kwam in oktober uit op 3,9% terwijl de markt vooraf uitging van 3,8%. De arbeidsmarkt is de meest vertragende indicator wanneer het gaat om de economische ontwikkeling in een land. Het lijkt erop dat nu ook in de VS de economie aan het draaien is.

Goudprijs steeg 7% in oktober

De maand oktober was na maart, de beste maand voor goud dit jaar. Goud steeg afgelopen maand met 7%. Vrijdag sloot de goudprijs op $1992 per troy ounce. Zilver boekte, gerekend in Amerikaanse dollars, een winst van 3,8% en sloot op $23,20 per troy ounce.

Met name goud staat dicht bij het recordniveau van $2075 per troy ounce. De stijging in euro’s is vel geweest de laatste weken en deze week werd er wat winst ingeleverd. Zilver staat nog steeds ver weg van het record van $48 dat in april 2011 werd bereikt. De goud-zilver ratio sloot deze week op 1/85.

Goudaankopen centrale banken

De laatste cijfers van de goudaankopen van centrale banken in 2023 zijn indrukwekkend. Centrale banken kochten in 2022 een recordhoeveelheid goud op. Er werd vorig jaar in totaal 1136 ton goud toegevoegd aan de reserves wereldwijd.

Dit jaar lijkt nog een beter jaar te worden. In de eerste drie kwartalen van 2022 stond de teller op 750 ton. In de eerste drie kwartalen van dit jaar hebben centrale banken al 800 ton goud gekocht.

Hieronder een overzicht van de goudaankopen van centrale banken sinds 2010:

Goudaankopen centrale banken sinds 2010

Bron: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council

Voor het jaar 2023 zijn alleen de aankopen tot en met het derde kwartaal meegenomen. De goudaankopen in het derde kwartaal waren de op drie na grootste aankopen ooit gemeten. Het vierde kwartaal is sterk gestart in oktober. De data van november en december volgen we op de voet.

Agenda

Maandag wordt het definitieve cijfer van de inkoopmanagersindex van de dienstensector in de eurozone bekendgemaakt. De dienstensector in sinds kort aan het dalen. De index van de industrie is al maanden aan het krimpen. Dinsdag wordt het definitieve inflatiecijfer van oktober in Nederland gepubliceerd.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet banencijfer VS

Tweet werkeloosheid eurozone

Tweet krimp industriële productie VS

Tweet rentebesluit FED

Tweet krimp industriële productie Nederland

Tweet commentaar Joachim Nagel ECB

Tweet inflatie eurozone

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice