Open voor orders

Goudupdate: ECB laat rente ongemoeid

Gepubliceerd op 26 jan 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De Europese Centrale Bank had afgelopen donderdag de kans om de rente te wijzigen maar de bank liet de rente op 4,5% staan. De beslissing was conform de verwachting. De inflatie in de eurozone is gedaald maar staat nog niet op het gewenste niveau van 2%.

In het commentaar viel op dat de ECB haar pijlen richt op een renteverlaging rond de zomer van 2024. De waarde van de euro verloor deze week 0,3% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit jaar staat de euro op een verlies van 1,7%. Mocht de ECB dit jaar de rente sneller verlagen dan de FED, dan zal de euro ook meer onder druk komen te staan.

De Amerikaanse centrale bank, de FED, sprak zich in december al concreet uit over drie renteverlaging in 2024. De verwachting is dat de FED als eerste de rente zal verlagen. Momenteel is de kans op een renteverlaging in maart door de FED, volgens rentespeculanten, 50% (gelijk aan een week geleden).

Het laatste inflatiecijfer in de VS, het Personal Consumption Expenditures (PCE), werd vrijdag bekend gemaakt. Het brede inflatiecijfer is een belangrijke indicator voor de FED. DE PCE kwam uit op 2,9% op jaarbasis. Het cijfer was net iets lager dan verwacht, want de verwachting onder analisten was 3%. Het PCE-cijfer bereikte het laagste punt sinds februari 2021.

Wachten op eerste renteverlaging door de FED

De FED neemt komende woensdag het eerste rentebesluit van 2024. De kans is klein dat de rente woensdag omlaag gaat, ondanks dat de VS een lagere rente goed kan gebruiken. De Amerikaanse economie draait goed maar de hoge staatsschuld van 34 biljoen ($34.000 miljard) stijgt tevens hard en de VS betaalt alleen al aan rente 1 biljoen dollar per jaar.

Dat de rente dit jaar meerdere keren zal worden verlaagd, lijkt een vast gegeven. De meeste beleggers in goud hebben een lange termijn visie. Je koopt goud niet voor het rendement in de komende 10 maanden maar voor de komende 10 jaar. In die zin kijken waarschijnlijk veel van onze klanten met veel geduld naar de ontwikkelingen in de komende maanden en maken gebruik van prijsbewegingen.

Goud bleef deze week vlak en sloot op $2018 per troy ounce / €59.720 per kg. Zilver won 1,5% en sloot op $22,80 per troy ounce / €674 per kg. De goud-zilver ratio eindigde op 1:88.

Heeft u nog geen account? Open deze dan hier. Orders zijn mogelijk op elk moment van de dag. U kunt ook kiezen voor ons spaarplan waarmee u maandelijks automatisch goud of zilver kunt kopen. Dit is al mogelijk vanaf €50 per maand! Klik hier voor het spaarplan.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt de economische groei in het vierde kwartaal in de eurozone bekendgemaakt. Dan volgt ook het definitieve cijfer van het consumentenvertrouwen. Woensdag om 20.00 uur, Nederlandse tijd, neemt de FED de eerste rentebeslissing van 2024. Donderdag om 11.00 uur wordt het voorlopige inflatiecijfer in de eurozone gepubliceerd. Vrijdag om 14.30 uur wordt in de VS het banencijfer van januari bekendgemaakt. Kortom veel macronieuws komende week.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet commentaar Lagarde ECB

Tweet rentebeslissing ECB

Tweet krimp economie Duitsland

Tweet rentebeslissing centrale bank van Japan

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice