Open voor orders

Goudupdate: commentaar Powell drukt goudprijs

Gepubliceerd op 11 nov 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Jerome Powell, voorzitter van de FED, deed deze week meerdere uitspraken waaruit blijkt dat de FED twijfelt of er genoeg is gedaan om de inflatie onder controle te krijgen. De FED heeft de rente in ruim anderhalf jaar tijd op het hoogste niveau in 22 jaar tijd gezet. De uitspraken van Powell hadden negatieve invloed op de goudprijs.

De inflatie in de VS bereikte vorig jaar het niveau van 9%. De FED koos voor een agressieve aanpak door de rente met 5,25% te verhogen. Niet eerder werd de rente in korte tijd zo snel verhoogd. De inflatie daalde maand op maand. In juni van dit jaar kwam de inflatie uit op 3%. Maar vanaf juli stijgt de inflatie in de VS.

Hieronder een staafdiagram van de inflatie in de VS sinds oktober 2022:

Inflatie VS 2023

Bron: Tradingeconomics.com

Het laatste inflatiecijfer is het cijfer van de maand september. Toen stond de inflatie op 3,7%. Aanstaande dinsdag wordt in de VS het inflatiecijfer van oktober bekendgemaakt. Dit cijfer zal een belangrijke indicator zijn voor een mogelijke renteverhoging van de FED medio december. Analisten schatten momenteel de kans op een renteverhoging in december in, op 10%.

Goudprijs daalt 2,5%

De Dollar Index steeg afgelopen week van 105 naar 106 punten. Een sterkere Amerikaanse dollar drukt de goudprijs. De 10-jaars rente in de VS sloot licht hoger. Ook een hogere rente heeft negatieve invloed op de prijs van goud. Goud verloor deze week 3% in Amerikaanse dollars. De goudprijs eindigde op $1938 per troy ounce. In euro’s kwam de schade uit op 2,5%. Een belegging in goud staat dit jaar op een winst van 6,4%.

Zilver reageerde, zoals gebruikelijk, heftiger dan goud. De zilverprijs daalde deze week in Amerikaanse dollars met 4% en sloot op $22,27 per troy ounce. Zilver in euro’s daalde met 3,8%. De zilverprijs sloot op €667 per kilogram. Een belegging in zilver staat dit jaar op een verlies van 7%. De goud-zilver ratio sloot op 1:87.

Wanneer we kijken naar de economische ontwikkelingen dan is er een duidelijke vertraging te zien. Met name in Europa. Deze week werd de samengestelde index van de industrie en de dienstensector van oktober bekendgemaakt. De index daalde van 47,2 in september naar 46,5 punten in oktober. Het is de laagste stand in 3 jaar tijd.

De FED uitte deze week twijfels over de ontwikkelingen in inflatie. Ook bleek er twijfel bij meerdere functionarissen van de ECB. Luis de Guindos, vicepresident van de ECB, gaf ook aan risico’s te zien van hogere inflatie in de komende maanden. Zoals het er nu naar uitziet zal de te verwachten pivot van centrale banken richting juli van 2024 gaan.

Agenda

Aanstaande maandag worden in Nederland het aantal faillissementen bekendgemaakt. Dinsdag wordt de economische groei (voorlopig cijfer) in Nederland en in de eurozone gepubliceerd. Dinsdag volgt dus ook het inflatiecijfer van oktober in de VS. Donderdag volgt een cijfer over de werkeloosheid van oktober in Nederland en wordt er in de VS de industriële productie van oktober bekendgemaakt.

Volg ons op X (voorheen Twitter) of via LinkedIn voor dagelijkse updates!

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Tweet daling industrie Nederland

Powell over inflatie

ECB over inflatierisico's

Industriële krimp Duitsland

Tweet werkeloosheid Nederland

Tweet krimp economie in eurozone

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice