Open voor orders

De weekend hedge van 444 miljard dollar

Gepubliceerd op 19 okt 2023
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Afgelopen vrijdag was een bijzondere handelsdag voor goud. Tijdens de Europese/Amerikaanse handelssessie is de marktomvang van goud namelijk met zo’n 444 miljard dollar toegenomen als weekend hedge voor de toenemende geopolitieke onrust in het Midden-Oosten. De immense omvang van de inflow staat gelijk aan 80% van de totale market cap van bitcoin. Voor een nog completer beeld, dit komt overeen met het GDP van Oostenrijk en Denemarken; of met 1/3 van het Amerikaanse begrotingstekort; ofwel vijf miljard vaten olie.

Voorafgaand aan de escalatie in het Midden-Oosten leek het klip en klaar. Uit de Amerikaanse banencijfers, konden we opmaken dat de arbeidsmarkt er zeer robuust voor staat. Tevens dat de inflatie in de US vanaf juni lichtelijk oplopend is, namelijk van 3,0 naar 3,7%. Een scenario wat de Fed liever vermijdt om de inflatie definitief de kop in te drukken. Voor de Fed is afnemende inflatie en een afkoelende arbeidsmarkt cruciaal om te overwegen de rente terug te schroeven. Op basis van deze gegevens constateer je dat de rente ongewijzigd zal blijven en op grond van de CME FedWatch Tool voorzien rentehandelaren voor 93% kans dat de rente namelijk ongewijzigd zal blijven, ofwel het zag er ‘tot voorkort’ bearish uit voor edelmetalen.

Echter, door het oplaaiende conflict tussen Palestina en Israël nemen geopolitieke spanningen toe en zoeken beleggers een veilige haven. Tijdens de ‘market open’ van zondag op maandag (8-9 okt.) zag we hierom een forse gap omhoog, wat het bearish scenario ophief. Veel shortsellers liquideerden hierom tevens hun posities en nam ‘netto long’ de overhand op de goudmarkt. Hierom kunnen we (voorlopig) de hypothese van de tweede alinea laten voor wat het is.

Een stijging van de goudprijs met ruim 3%, dat zijn ronduit ongekende stijgingen op dagbasis. Alleen de marktomvang nam door deze prijsstijging al toe met 444 miljard dollar. De drijfveer voor deze opleving ontstond doordat handelaren c.q. institutionele beleggers hun posities wilden afdekken mocht er verdere escalatie ontstaan in het weekend. Stel men is hoofdzakelijk long equities (aandelen) en/of obligaties en de spanningen lopen in het weekend verder op, dan kan men met goud de verliezen enigszins beperken zodra de markt maandag opent.

Hierom zal goud voorlopig blijven rangen (bewegen) tussen de sub $1.800 en erboven. Alles tezamen ontvouwt er zich een interessant tijdperk voor goud. Helaas is oorlog een aanzienlijke drijfveer voor goud en tegelijk zullen we de komende maanden waarnemen wat de Fed onderneemt qua rentebeleid. Mocht de Fed aanstaand kwartaal bijv. 25 bps verlagen, is dit eveneens een bullish scenario voor goud. Momenteel prijst de markt een renteverlaging in rond het einde van Q1 volgend jaar. Kortom de probabiliteit van financiële markten blijft zeer matig doordat de Fed de ‘forward guidance’ (sturing) flink heeft gematigd en op geopolitiek niveau blijft het tamelijk grillig van aard. Hierom is goud een essentiële belegging in de portefeuille.

Doijer & Kalff verkoopt fysiek goud in combinatie met beveiligde en verzekerde opslag. Dat is de manier om te investeren in goud. Open een account en koop fysiek goud dat onder uw naam in Zwitserland wordt opgeslagen. Onze opslagpartner is Brink’s. Zij hebben een van de beste beveiligde kluizen in Zurich.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice