Open voor orders

Goudupdate: FED verhoogt rente en zilver stijgt verder

Gepubliceerd op 25 mrt 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Ondanks de onrust bij banken heeft de FED afgelopen woensdag de rente met 25 basispunten verhoogd. Het is de negende renteverhoging in 13 maanden tijd. De rente in de VS staat nog zo’n 50 basispunten van de kerninflatie af. Om de inflatie echt onder controle te krijgen zal de FED de rente tot boven de kerninflatie moeten verhogen.

Tegelijkertijd hebben de renteverhogingen een negatieve invloed op de stabiliteit van banken. In de afgelopen 2 weken is het decor volledig veranderd. Credit Suisse, voorheen de machtigste bank van Zwitserland, is “gered” van de ondergang. De Zwitserse bank UBS heeft Credit Suisse overgenomen. Twee weken geleden waren het nog de aartsrivalen van het Zwitserse bankwezen.

Bank UBS is door de overname nu een megabank geworden in Zwitserland en daardoor misschien wel “to big to save”. In Duitsland kwam deze week Deutsche Bank in negatief licht te staan. Het aandeel Deutsche Bank is sinds eind januari met 30% gedaald. Beleggers verkopen aandelen van banken nu de risico’s van “modern bankieren” zichtbaar worden.

Door de onrust onder banken is de goudprijs hard gestegen. Deze week steeg goud even tot boven de €60.000 per kg. In dollars steeg de goudprijs kortstondig boven de $2000 per troy ounce. Zilver is voor de tweede week op rij gestegen. Op weekbasis kwam er 3% bij. In twee weken tijd staat de zilverprijs zo’n 12% hoger.

Centrale bank van Rusland kocht 31 ton goud

Deze week was er een update over de goudpositie van centrale banken. In 2022 hebben centrale banken een recordhoeveelheid fysiek goud gekocht. Deze trend heeft zich ook in de eerste maanden van 2023 voortgezet.

In januari groeide de goudreserves van centrale banken met 77 ton. China kocht in februari 24,9 ton goud. De goudreserves zijn daardoor gestegen naar 2050 ton. De centrale bank van Rusland heeft volgens Bloomberg in februari 31 ton goud gekocht. De totale goudreserves van de Russen bedragen inmiddels 2330 ton.

Centrale banken hebben in de periode van 1991 tot en met 2009 hun goudreserves afgebouwd. Vanaf 2010 (rond de  start van de financiële crisis) zijn centrale banken netto kopers van goud. Goud vervult een unieke rol in de diversificatie van de reserves.

In onderstaande afbeelding in deze omslag te zien:

Bron: Elements.visualcapitalist.com

De komende week zal moeten blijken of de onrust onder banken door zal zetten. Christine Lagarde, president van de ECB, schijnt bij de EU-leiders te hebben aangegeven dat de ECB klaarstaat wanneer Europese banken in de problemen komen.

Agenda

Vrijdag wordt het voorlopige inflatiecijfer in de Eurozone bekendgemaakt.

Mocht u ook een deel van uw vermogen willen beleggen in goud? Open dan een account via deze link.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice