Open voor orders

Goudupdate: goud naar nieuw record na oplopende werkeloosheid in de VS

Gepubliceerd op 09 mrt 2024
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De goudprijs bereikte deze week een nieuw record van $2200 per troy ounce. Inmiddels noteert goud in elke valuta op een recordniveau. De reeks van renteverhogingen liggen achter ons en de eerste renteverlaging is aanstaande terwijl de economische data verslechterd.

Deze week steeg de goudprijs $97 per troy ounce wat neerkomt op een procentuele stijging van 4,6%. De aanleiding was met name de oplopende werkeloosheid in de VS en een zwakkere Amerikaanse dollar. Vrijdag werd het banencijfer van februari gepubliceerd. Er kwamen in totaal 275.000 banen bij terwijl de verwachting rond de 200.000 lag.

Een beter cijfer dan verwacht maar de revisie van januari en december was juist zeer negatief. Het definitieve cijfer van december werd met 43.000 banen naar beneden bijgesteld. Het voorlopige cijfer van januari was juist zeer sterk maar werd met maar liefst 124.000 (-35%) naar beneden bijgesteld. In totaal is er nu 10 van de 12 keer een neerwaartse revisie geweest. Daarbij wordt een parttime baan als volledige baan geteld waardoor het cijfer eigenlijk niet de realiteit weergeeft.

De werkeloosheid bleek in februari te zijn opgelopen van 3,7% in januari naar 3,9% in februari. Het mandaat van de FED bestaat uit het streven naar prijsstabiliteit in combinatie met een volledige werkgelegenheid. Dat betekent dat de werkeloosheid onder de 4% moet blijven. Het cijfer van februari maakt de kans op een renteverlaging in juni een stuk groter. De markt schat deze kans nu in op 78%.

De Dollar-Index daalde deze week met ruim 1 procent. Er is een sterke correlatie tussen de stand van de Amerikaanse dollar en de goudprijs. Op 13 februari bereikte de Dollar-Index het hoogste punt van 104,77 punten in 2024. Op 13 februari daalde de goudprijs naar $1991 per troy ounce, het laagste punt in 2024. Deze week sloot de Dollar-Index op het laagste punt van dit jaar terwijl goud op het hoogste punt sloot.

Goud naar €64.000 per kg

Deze week eindigde de goudprijs op €64.009 per kg en op $2179 per troy ounce. Goud profiteert van de aanstaande renteverlagingen in combinatie met veel te hoge schulden wereldwijd. Daarbij valt op dat de vraag naar goud momenteel met name vanuit centrale banken en consumenten uit het Oosten van de wereld afkomstig is.

China heeft last van dalende prijzen in de vastgoedsector en een aandelenbeurs die op het laagste niveau in jaren staat. De veilige haven is goud want er is geen valuta die betere fundamenten heeft. Jarenlang is er geld bijdrukt waardoor de waarde van valuta’s devalueren. Een proces wat op lange termijn in het voordeel is van een belegging in goud.

Deze week werd bekend dat de centrale bank van China in februari 12 ton (12.000 kg) goud heeft gekocht. In de laatste 16 maanden heeft China goud toegevoegd aan haar reserves. De totale goudvoorraad van China staat nu op 2257 ton, goed voor de zesde positie van landen met de grootste goudvoorraad. Centrale banken kochten de laatste 2 jaar gemiddeld 22% van de totale wereldwijde goudproductie op. De jaren hiervoor kochten centrale banken rond de 11% per jaar.

De zilverprijs bewoog deze week ook in de goede richting. Zilver steeg €30 per kilogram en lijkt eindelijk in beweging te komen. In het verleden steeg eerst de goudprijs en volgde zilver pas later. Veelal met een hardere beweging dan goud. Zilver noteert nu op een winst van 3,2% in 2024. Goud staat op een winst van 6,7%. De goud-zilver ratio sloot op 1:89.

Volg ons op X of op LinkedIn of op YouTube voor dagelijkse updates!

Agenda

Dinsdag wordt het inflatiecijfer van februari in Nederland en Duitsland bekendgemaakt. Die dag wordt ook het inflatiecijfer in de VS gepubliceerd.

Hieronder de belangrijkste tweets van deze week:

Banencijfer VS beter dan verwacht maar werkeloosheid stijgt

ECB besluit rente ongewijzigd te laten

Daling koers New York Community Bankcorp

Goudprijs stijgt na bekendmaking banencijfer VS

Daling munt Egypte

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice