Goud: 34,90 0.03%
Zilver: 431,37 0%

Zilverproductie daalt voor het eerst sinds 14 jaar

15 mei 2017 in Zilver

Zilverproductie is sinds 2002 tot en met 2015 alleen maar toegenomen. De zilverprijs is in dezelfde periode met 260% gestegen. Met name in de periode rond het jaar 2011 zijn er veel nieuwe investeringen gedaan waardoor de zilverproductie in latere fase steeg. De zilverprijs noteerde in april 2011 $48 per troy ounce. Dat was het hoogste punt sinds 1980.

Vanaf april 2011 is de zilverprijs gestaag gedaald naar dieptepunt op 30 december 2015 van $13,81 per troy ounce. Daarmee zijn tevens de investeringen in nieuwe productie onder druk gekomen. Medio december van 2015 verhoogde de FED de rente met 25 basispunten en in deze maand bereikte zilver het laagste punt sinds 2009 . Het was de eerste renteverhoging in een periode van 10 jaar tijd. Sindsdien is de zilverprijs ruim 20% gestegen. Tussentijds heeft de prijs van zilver zelfs met 48% hoger gestaan.

Een hogere zilverprijs stimuleert investeringen in de productie van zilver en een lagere zilverprijs zet druk op de zilverproductie. Maar de zilverproductie wordt grotendeels bepaald door mijnen die zink, lood, koper en goud uit de grond halen. Zilver komt als bijproduct mee uit de grond en wordt verkocht in de markt. De productie van zilver is geen primaire business voor deze mijnbedrijven. Zilver is slecht een bijproduct en drukt de kosten van het primaire product zoals zink, lood, koper of goud.

Voor de primaire zilvermijnen is een zilverprijs van grofweg $17 of lager verlieslatend. Maar omdat het grootste deel van de wereldwijde zilverproductie door zink-, lood-, koper- en goudmijnen wordt gewonnen is een zilverprijs onder de $17 houdbaar. Tenzij deze mijnen minder zilver produceren door lagere prijzen van de primaire  metalen of om andere redenen. Volgens de laatste cijfers van het Silver Institute is dit momenteel aan de hand.

Zilverproductie daalt naar 885 miljoen oz

Volgens de meest recente cijfers van het Silver Institute is de wereldwijde productie van zilver door de mijnen voor het eerst in 14 jaar gedaald. In 2015 kwam de zilverproductie uit op 890,8 miljoen ounces zilver. Deze maand bleek dat de productie in 2016 uit is gekomen op 885,9 miljoen ounces.

De daling in de zilverproductie is grotendeels het gevolg van een daling van de productie van zilver door zink-, lood-, koper- en goudmijnen. Primaire zilvermijnen produceerden juist 1% meer dan in 2015 en vertegenwoordigden zo’n 30% van de totale zilverproductie. Naast de daling in de productie van zilver door deze sector daalde tevens de recycling van zilver afgelopen jaar. De recycling kwam uit op het niveau dat voor het laatst is gezien in 1996.

De daling in de globale zilverproductie over 2016 lag ruim 3% lager dan in 2015. Mexico was in 2016 het land dat het meeste zilver produceerde gevolgd door Peru, China, Chili en Rusland. De vraag naar zilver nam tevens af in 2016 ten opzichte van 2015. De grootste daling in de vraag naar zilver was in zilveren munten en zilver baren.

De vraag naar zilver voor de productie van zilver juwelen daalde 9%. De productie van zilverwaar had in 2016 16% minder zilver nodig dan in 2015 en de industrie nam 4,8% minder zilver af. Daartegenover staat dat beleggers via ETF’s en dergelijke  de vraag naar zilver juist stimuleerden. Uiteindelijk was er in 2016 een tekort van 147 miljoen troy ounces versus een tekort van 106 miljoen ounces in 2015.

Sinds 2006 is er jaarlijks een tekort aan zilver. Zolang er een buffer in de wereldwijde zilvervoorraad is hoeft dat niet te leiden tot een hogere zilverprijs maar uiteindelijk zal de zilverprijs moeten stijgen om de productie op peil te houden.

Open kosteloos een account en koop zilver voor slechts 4% boven de spotprijs en BTW vrij! Geregeld bieden wij zilver tegen spotprijs aan. Schrijf je in op de SALE voor nieuwe voorraad van goud en zilver tegen spotprijs!

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in voor het laatste nieuws over Goud en Zilver.