Zilverprijs stijgt 4,5%

Gepubliceerd op 22 jan 2022
door Reinoud Bogert

De zilverprijs was flink in beweging afgelopen week. Een week geleden sloot zilver op €645 per kg. De koers steeg deze week even naar de €700.

Uiteindelijk sloot de koers op €688. Procentueel komt dit neer op een stijging van 6,6%. In Amerikaanse dollars steeg de zilverprijs van $22,93 naar $24,27 per troy ounce.

Sinds 15 december is zilver met bijna 12% gestegen. Medio december bleek de laatste jaren een zeer goed instapmoment voor zowel goud als zilver.

De laatste 12 maanden bewoog de zilverprijs tussen de €600 en de €800 per kg. In 2022 staat zilver nu 4,5% hoger.

Zilverprijs op de lange termijn

Veel beleggers kopen edelmetaal voor de lange termijn. Lange termijn is dan voor een periode van 10 tot 20 jaar. Het rendement op een belegging in zilver is de laatste jaren hoog geweest.

Zo heeft beleggen in zilver de laatste 5 jaar een winst van 36% opgeleverd. De zilverprijs is in de laatste 20 jaar, gemeten in euro’s, met ruim 340% gestegen.

Beleggen in goud leverde in de laatste 5 jaar een winst op van 43% en 409% over de laatste 20 jaar. Beide edelmetalen rendeerden de laatste 15 jaar ongeveer 9% gemiddeld per jaar.

Gezien de huidige inflatie van rond de 5% a 6% betekent dit dat er sprake is van winst in koopkracht.

Zilverbaren zonder BTW

Beleggen in zilver kan door het kopen van zilveren munten of zilverbaren. De prijs van een zilveren munt ligt momenteel rond de €26 per troy ounce.

Een troy ounce weegt 31,1 gram. Omgerekend betekent dat een prijs van €836 per kilogram. Een zilverbaar is stukken goedkoper wanneer de baren zonder BTW kunnen worden gekocht en verkocht.

Doijer & Kalff slaat de zilverbaren op in het douane-entrepot waardoor we ze zonder BTW kunnen verkopen en terugkopen. De prijs ligt momenteel op €727 per kg.

Wanneer we voorraad over hebben dan bieden we deze zilverbaren aan in de SALE. In de SALE kopen onze accounthouders zilver voor €694 per kg.

Zilverbaren wordt verkocht en teruggekocht in eenheden van 1 kg.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice