Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Gepubliceerd op 20 sep 2021
door Reinoud Bogert

De zilverprijs heeft in september al €42 per kilogram verloren. Ondanks dat september nog niet voorbij is staat zilver 6,4% lager. Goed nieuws voor accounthouders die hun positie willen uitbreiden of hun eerste aankoop in zilver willen doen.

Zowel zilver als goud staan onder druk door het mogelijk afbouwen van stimuleringsmaatregelen van de ECB en de FED. Beide centrale banken “moeten zich” minder actief gaan bemoeien met de markten om niet nog meer van hun geloofwaardigheid te verliezen.

De geldcreatie is sinds de financiële crisis enorm geweest en sindsdien eigenlijk alleen maar toegenomen. Begin september heeft de ECB aangegeven de geldcreatie te willen gaan afbouwen en naar verwachting zal deze week ook de FED eenzelfde bericht communiceren.

Er wordt dus nog steeds evenveel geld gecreëerd maar het plan is uitgesproken om in de toekomst minder te gaan doen. De ECB print voor 80 miljard aan verse euro’s per maand bij. De FED print maandelijks 120 miljard Amerikaanse dollars bij.

Aanstaande woensdag komt de FED met nieuwe beleidsnotulen en de  verwachting is dat de rente gelijk zal blijven. De rente wordt op dit moment gehandhaafd tussen 0 en de 0,25%.

De aandacht zal met name uitgaan naar uitspraken over de tijdslijn van de afbouw. Zowel ABN AMRO als UniCredit verwachten dat de FED pas in november een start zal maken met afbouw van de geldcreatie.

Verder was de laatste verwachting dat er 2 renteverhogingen in 2023 zullen komen. Hier kan een verhoging in 2022 bij kunnen komen. De inflatie is immers flink aan het oplopen.

Zilverprijs en goudprijs leveren in

In de aanloop naar de aankondiging van de zogenaamde tapering van de beide centrale banken heeft met name zilver flink ingeboet. Zilver reageert in de meeste gevallen wat heftiger dan goud. Harder omhoog en harder omlaag.

De zilverprijs staat op het laagste punt in de laatste 10 maanden. Momenteel noteert de zilverprijs €610 per kg. Voor het jaar staat de zilverprijs in euro’s 12% lager. De goudprijs heeft in 2021 4,1% verloren.

Enerzijds is oplopende inflatie zeer gunstig voor zowel goud als zilver. Aan de andere kant zijn juist de renteverhogingen een bedreiging op korte termijn. Met name als de FED de rente verhoogd zal de Amerikaanse dollar sterker worden.

Een duurdere dollar is negatief voor edelmetalen. Zowel goud als zilver worden in Amerikaanse dollars afgerekend en een sterkere dollar betekent dat er minder gekocht kan worden wat weer een lagere vraag teweeg zal brengen.

Een duurdere dollar was in het verleden de belangrijkste oorzaak van een dalende goud- en zilverprijs. Op korte termijn kan er dus druk op de prijzen staan. De laatste jaren bleek dat juist een goed koopmoment te zijn.

Zilver kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

Zilver zonder BTW koopt? Zilver al te koop is vanaf 1 kg?
U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen