Zilverprijs naar hoogste punt in 2,5 maanden tijd

Gepubliceerd op 31 jan 2017

Zilverprijs is in de laatste 3 handelsdagen met 4,8% gestegen. De prijs van zilver, gerekend in Amerikaanse dollars, is met $0,80 gestegen naar het huidige niveau. Vorig jaar steeg zilver van $13,78 naar $15,94 per troy ounce. Beleggen in zilver bracht daarmee in 2016 bijna 16% rendement op. In euro’s ging het nog wat harder met een rendement van 18,6%.

Beleggen in goud leverde in 2016 in dollars een rendement op van 8,5%. Door de daling van de euro ten opzichte van de dollar kwam het rendement in euro’s hoger uit. Beleggen in goud leverde voor de Europese beleggers een rendement op van 12%. De euro verloor afgelopen jaar 3,7% in waarde ten opzichte van de dollar.

Zilverprijs stijgt bijna 10% hoger

In 2017 staat de prijs van zilver zo’n 9,9% hoger. In euro’s is de zilverprijs met €34 per kilo gestegen wat neerkomt op een rendement van 7,2%. Zilver noteert momenteel op het hoogste punt in 2,5 maand tijd. De goudprijs is in 2017 in dollars met 5,2% gestegen en met 2,6% in euro’s. De AEX heeft het tot zover niet best gedaan met een daling van 1,45%.

Het beleid dat president Trump aan het uitrollen is brengt behoorlijke onzekerheden met zich mee. Beleggers hebben hierdoor meer oog voor de zogenaamde veilige havens in de vorm van goud en zilver. Voor de Europese belegger speelt de onzekerheid rondom de euro en de Europese unie ook een rol. De Euro heeft sinds mei 2014 al 22% van haar waarde verloren.

De problemen rondom Griekenland zijn weer terug op de kaart. Afgelopen vrijdag lekte er een rapport uit van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarin de staatsschuld van Griekenland “explosief” en “zeer onhoudbaar” wordt genoemd. Het NRC publiceerde hier een artikel over: IMF: Griekse schuld stijgt explosief.

Ondanks dat de ECB maandelijks voor €80 miljard aan staatsobligaties opkoopt, stijgen de rentes op de staatsobligaties weer van een aantal Zuid Europese landen weer. Die van Griekenland is al hard opgelopen en noteert op bijna 8%. Griekenland zal naar verwachting weer worden gered maar er is een veel groter probleem.

Italië heeft een staatsschuld die ruim 10 keer zo groot is als die van Griekenland. Het land heeft een zeer hoge werkeloosheid en laat de laatste jaren geen verbetering zien in de financiële positie. De rente op de 10-jarige staatsobligatie is weer aan het oplopen en staat inmiddels alweer op het niveau van eind 2014. In onderstaande grafiek is het verloop van het laatste jaar weergegeven.

Staatsobligatie Italie 10 jaar

Bron: Investing.com

De ECB heeft inmiddels zo’n €1320 miljard aan staatsobligaties van Europese landen opgekocht. In april gaat het maandelijkse bedrag omlaag van €80 naar €60 miljard. Eind van dit jaar loopt het programma af. Duitsland toont steeds meer verzet tegen landen als Griekenland en Italië. De komende verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland zullen de samenhang van de Europese Unie hoogstwaarschijnlijk verder onder druk zetten en daarmee ook de Euro.

Europese beleggers toonden de laatste weken bovengemiddelde interesse in goud wat een logisch gevolg lijkt. Lees het artikel Goud ETF’s in trek bij Europese beleggers. Ook de inflatie loopt de laatste maanden op. De inflatie steeg deze maand met 1,8% ten opzicht van een jaar eerder. Het is de snelste stijging in 4 jaar tijd. Volgens de grootste vermogensbeheerder ter wereld zal de inflatie harder oplopen dan de meeste beleggers denken.

De zilverprijs is in euro’s sinds 2002 met 10,7% gemiddeld per jaar gestegen. In dollars ligt de gemiddelde jaarlijkse stijging nog iets hoger. In 2010 steeg de zilverprijs het hardst en in 6 van de 15 jaar daalde de prijs. In 2017 is zilver in ieder geval sterk begonnen.

Als u nog geen account heeft geopend bij Doijer & Kalff, dan kunt u hier een account openen en goud en zilver kopen tegen de scherpste prijzen. De opslag van uw edelmetaal is 100% allocated (per klant apart op naam opgeslagen en 100% fysiek aanwezig), met volledige terugkoopgarantie , verzekerd en opgeslagen in de best beveiligde kluizen van Nederland.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november
Goud 30-11-2021

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell
Goud 23-11-2021

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud
Goud 18-11-2021

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud