AFM Vergunning
Goudprijs: 48,05 per gram 0.11%
Zilverprijs: 701,08 per kilo 0.0041%

Zilverprijs boven de $100 in 2020

15 maart 2015 geplaatst in Zilver

Gratis Account Aanmaken

Zilverprijs zal boven de $100 per troy ounce staan rond het jaar 2020 volgens Willem Middelkoop. Nederlands meest bekende goud- en zilverbug runt momenteel het Commodity Discovery Fund, dat belegt in grotendeels goudmijnen die in de ontdekkings- en ontwikkelingsfase zitten. Zo’n 60% van het geïnvesteerde kapitaal zit in deze sector en zo’n 24% zit in zilvermijnen.

In een gesprek met Lawrence Williams van Mineweb gaf Middelkoop aan dat hij zeer positief over een belegging in goud op het huidige prijsniveau maar dat hij in zilver meer potentiele stijging ziet. Volgens Middelkoop is de mijnproductie aanzienlijk lager dan de vraag, terwijl de bovengrondse voorraden uitgeput raken. Daarnaast zijn er geen grote voorraden meer van Centrale Banken die aangeboden kunnen worden om de zilverprijs laag te houden. De noemenswaardige voorraad zilver zit in ETF’s maar deze bevinden in zogenaamde sterke handen (beleggers die hun positie in zilver niet snel zullen verkopen tegen de huidige zilverprijs). De hoeveelheid zilver in de ETF’s is daarnaast beperkt ten opzichte van de sterke vraag naar zilver.

Grote Industriële vraag naar Zilver 

De vraag naar Zilver komt voor een overgroot deel vanuit de industrie. De industriële vraag is groeiende door nieuwe toepassingen in elektronica en in zonne-energie. Deze vraag maakt de zilvermarkt anders dan de goudmarkt waar de vraag met name afhangt van investeringsvraag en het sentiment in de markt. Willem Middelkoop denkt dat de fundamenten van zilver vroeg of laat tot een tekort aan zilver zullen leiden. Net zoals bij goud stroomt veel zilver richting het Oosten. Middelkoop is ervan overtuigd dat de zilverprijs hoger zal staan dan $100 per troy ounce in 2020.

Doijer & Kalff heeft afgelopen jaar meerdere artikelen gewijd aan de sterke fundamenten van zilver. Ondanks dat de zilverprijs zich in met name in Amerikaanse Dollars negatief heeft ontwikkeld de laatste jaren worden de fundamenten voor zilver steeds beter. In 2015 is de zilverprijs in Euro’s 15% gestegen.

Hieronder een overzicht van de fundamentals van de Zilvermarkt in 2013:

Totale aanbod : 978 miljoen ounces

Totale vraag : 1081 miljoen ounces

Tekort : 103 miljoen ounces

 

Vraag per sector

Industrie : 60%

Baren en munten : 25%

Juwelen : 20%

Zilverwaar : 5%

De vraag vanuit beleggers naar zilverbaren en zilveren munten is goed voor 25% van het totale aanbod. Deze monetaire vraag was in 2013 het hoogst in de afgelopen 10 jaar met 245 miljoen ounces. In de jaren voor 2008 lag de monetaire vraag rond de 50 miljoen ounces. De officiële cijfers van 2014 zijn niet binnen maar de vraag zal waarschijnlijk iets groter zijn. De grootste munthuizen verkochten in 2014 meer dan in 2013 en de posities in de zilver ETF’s zijn gedurende 2014 stabiel gebleven. In november van 2014 zijn de posities van beleggers in zilver ETF’s gegroeid naar het hoogste nivo van 345 miljoen ounces. Dit geeft duidelijk de buy en hold strategie aan van beleggers in fysiek zilver.

Aanbod van Zilver

Het aanbod van zilver komt voor 84% vanuit de mijnindustrie. Het overige aanbod komt vanuit de recycling. In de jaren voor 2008 kwam tussen de 5 en 10% van het aanbod vanuit de voorraad afbouw door overheden. Deze vorm van aanbod speelt de laatste jaren geen rol meer in de zilvermarkt. Het aanbod van zilver via recycling was sinds de stijging in de zilverprijs wat sterker maar ligt sinds 2013 op een 10-jaars dieptepunt. Het aanbod vanuit de mijnsector is belangrijker dan ooit in de zilvermarkt.

De zilverproductie door de mijnsector is de laatste jaren toegenomen. Met name ingegeven door de stijging van de zilverprijs sinds begin 2000 tot en met 2011. Maar de kosten voor het mijnen van een ounce zilver is de laatste jaren bijna verdubbelt.

Kostprijs van Zilver en Structurele Tekort

Goud- en kopermijnen produceren zilver als bijproduct en zijn goed voor 58% van het totale aanbod. Primaire zilvermijnen leveren zo’n 30% van het totale aanbod. Deze sector is sterk afhankelijk van de zilverprijs. Wanneer de zilverprijs onder de kostprijs noteert zal het aanbod uit deze hoek sterk onder druk komen. Momenteel zijn er maar 2 noemenswaardige zilvermijnen waarbij de kostprijs onder de huidige zilverprijs van $15,65 ligt.

Relevante Artikelen:

Import Zilver India, 30% van totale zilverproductie in 2014

Industriële vraag naar Zilver groeit met 27% in 2018

Primaire Zilvermijnen verkopen zilver met verlies

Ted Butler “huidige Zilverprijs is onhoudbaar”

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken