AFM Vergunning
Goudprijs: 49,82 per gram -0.27%
Zilverprijs: 498,82 per kilo -0.0015%

De fysieke markt van Zilver

31 december 2013 geplaatst in Zilver

Gratis Account Aanmaken

Zilver Waarde, de fundamentals

Jaarlijks wordt er ongeveer 750 miljoen ounces aan zilver geproduceerd door de mijnen en 250 miljoen ounces komt uit recycling. Veelal zijn dit mijnen die zilver als bijproduct produceren. Er zijn maar enkele pure zilvermijnen operationeel. Ongeveer 90% van het jaarlijks beschikbare zilver wordt verbruikt door de industrie (solar, telefoons, laptops, gezondsheidszorg etc.), fotografie, sieraden en zogenaamd tafelzilver. Zilver is door haar unieke eigenschappen niet vervangbaar door een andere grondstof. Naast de vraag uit de bovenstaande sectoren naar zilver is er de vraag van beleggers die zilver kopen. Voor de beleggers blijft er zo’n 10% over van de jaarlijkse productie. Deze duale vraag (industrieel en monetair) maakt beleggen in zilver zo interessant.

Zilver Reserves

De reserves aan zilver waren ongeveer 70 jaar geleden 10 miljard ounces (bovengronds). Deze reserves zijn in deze periode van 70 jaar met  90% afgenomen tot minder dan 1 miljard ounces. De industrie verbruikt kleine hoeveelheden per product waardoor recycling op het huidige prijsniveau niet rendabel is. De huidige reserves dalen jaarlijks en de mijnproductie groeit nauwelijks. Er zijn berekeningen dat er rond het jaar 2025 een groot tekort aan zilver zal zijn wanneer de prijzen niet stijgen.

Groei Wereldbevolking

Verder is de wereldbevolking in deze periode toegenomen van 2,5 naar 7 miljard mensen. En ook dit aantal is groeiende.  Ook groeit het aantal beleggers in zilver gestaag. Van de meest populaire zilveren munten, de American Eagle, Maple Leaf en de Wiener Philharmoniker, worden jaarlijks ongeveer 60 tot 80 miljoen stuks verkocht. De US Mint heeft in 2013 van 1 januari tot 10 september 34.218.000 zilveren American Eagles van 1 ounce verkocht. De verwachting is dat de US Mint dit jaar zo’n 50 miljoen ounces zal verkopen en daarmee 50% van de jaarlijkse gemijnde hoeveelheid zilver verkoopt dat voor beleggers beschikbaar is. Daarnaast zijn er beleggers die via zilverbaren beleggen in zilver.

Kleine markt

De totale zilvermarkt is ongeveer $28 miljard. Er wordt jaarlijks ongeveer $20 miljard zilver gemijnd en $8 miljard gerecycled. Een zeer kleine markt.  Extra vraag vanuit de kant van beleggers zal de zilvermarkt sterk beïnvloeden.

actuele zilverprijs

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken