AFM Vergunning
Goudprijs: 52,75 per gram -0.55%
Zilverprijs: 720,72 per kilo -0.0284%

Zilver een van de best presterende grondstoffen in 2017

14 februari 2017 geplaatst in Zilver

Gratis Account Aanmaken

Zilver was in 2016 een van de best presterende grondstoffen. De zilverprijs steeg vorig jaar 14,5% in Amerikaanse dollars. Goud steeg vorig met 8,5% gemeten in dollars. Ook in 2017 staat de zilverprijs in de lijst van 5 best presterende grondstoffen.

De vraag naar zilver is duaal. Enerzijds is er een industriële vraag, dus als grondstof. Anderzijds is er een zogenaamde monetaire vraag. Beleggers beschouwen het grijze edelmetaal als een van de veilige havens voor hun geld. Zilver heeft langer dan goud in het verleden als geld gediend. In Nederland hebben we tot 1968 de zilveren gulden gehad. De zilveren gulden bestond voor 72% uit zilver.

Structureel tekort aan Zilver

De laatste jaren is de vraag naar zilver door beleggers flink gegroeid. Beleggers zijn goed voor 20% tot 30% van de totale jaarlijkse vraag. De industrie verbruikt relatief een constante hoeveelheid. Centrale banken hadden in het verleden naast goud ook zilver in bezit. De meeste centrale banken hebben de laatste jaren flink wat zilver verkocht. Sinds 2014 is er geen voorraad meer verkocht door centrale banken.

De hoeveelheden die centrale banken in de markt dumpten hebben de tekorten de laatste jaren redelijk kunnen opvangen. Nu deze vorm van aanbod is verdwenen zijn tevens de jaarlijkse tekorten toegenomen. In de laatste 10 jaar is er slechts in 3 jaar een sprake geweest van een klein overschot aan zilver. Sinds 2013 ligt het tekort tussen de 7% en de 14%. Meestal worden dit soort kansen door beleggers snel opgemerkt.

Zilver is niet de enige grondstof waar jaarlijks een tekort aan is en waarvan de winning ervan steeds lastiger wordt. Koper, zink, lood en ook goud ervaren soortgelijke situaties. Wanneer we kijken naar de prijsstijgingen van deze grondstoffen in 2017 dan is lood de grote winnaar. Van de edele metalen heeft palladium het het beste gedaan met een stijging van 14,5%.

Overzicht van de beste presterende grondstoffen in 2017

zilver

De zilverprijs staat in 2017 op nummer 4 op de lijst van best presterende grondstoffen. Het rendement komt tot dusver uit op 12,47%. Goud staat ter vergelijking vermeld in bovenstaande diagram met een rendement van 6,87% maar staat niet in de top 6. De prestatie van de goudprijs komt uit op plaats nummer 16. Gas is de slechtst presterende grondstof met een prijsdaling van ruim 22%.

zilverprijs

In een tijdspanne van 7 weken is de zilverprijs flink gestegen maar het grijze edelmetaal staat nog steeds ver van de top van $48 per troy ounce af die in 2011 werd gehaald.

Open nu een account en koop zilver per kilo. Uw zilverbaren worden opgeslagen in uw eigen kluis in een van de best beveiligde kluizen van Nederland. Apart op uw naam (dus geen gedeelde baren) en BTW vrij!

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken