Open voor orders

Zilver analyse - Beleggers worden op de proef gesteld

Gepubliceerd op 14 sep 2022
avatar-joshua
door Joshua Clappers

Het zou een veelbelovend jaar moeten worden voor zilver. Immers, veel analisten voorspelden dat zilver nu tegen veel hogere prijzen zou koersen. Intussen gebeurt het precies het tegenovergestelde.

Elke belegger die zilver bezit of zich op het punt bevindt om zilver (bij) te kopen; elk mijnbouwbedrijf dat naar zilver zoekt of produceert – iedereen vraagt ​​zich het volgende af: Wanneer breekt het tij aan voor zilver? Waarom stuit elke opleving op weerstand? De wanhoop is nabij onder het gros van de beleggers.

Keep calm! Graag raad ik u aan dit artikel te bestuderen, zodat u mentaal bent gewapend voor (al het moois) wat komen gaat.

1. Perioden van sluimerend koersverloop, onderbroken door plotselinge explosieve pieken

Als je het koersverloop van zilver over de afgelopen 50+ jaar bestudeert, komt er een duidelijk patroon naar voren: het DNA van zilver is contrair. Als men uitkomst A verwacht, doet het B. En in veel gevallen door de geschiedenis heen bleef de prijs hardnekkig zwak in het licht van wat velen aannamen als belangrijke katalysatoren. Ik weet zeker dat beleggers zich afvroegen…

…waarom steeg zilver niet in het midden van de jaren zeventig, toen de inflatie enorm steeg?

…waarom zilver extreem zwak was in het midden van de jaren negentig toen de economie een hoge vlucht nam en de industriële vraag naar zilver toenam?

…waarom nam de koers een vlucht naar beneden in 2001, net na 9/11?

En toch was de prijs in alle gevallen in de geschiedenis aan het stijgen en leidde het vroeg of laat tot een nieuwe piek. Als we de historische data erop nalezen, namelijk de goud-zilver ratio, wordt bewezen dat het sluimerende koersverloop van zilver wordt onderbroken door plotselinge explosieve pieken.

Zodra de ratio ons uitwijst dat zilver ondergewaardeerd is, koerst de ratio >80. Als wij op deze momenten waren ingestapt, namelijk 2003, 2006 en 2015 en tegelijkertijd onze positie sluiten zodra zilver overgewaardeerd wordt (<50), komen wij uit op de volgende rendementen:

We kunnen dus concluderen dat de fundamentele aspecten, niet tot nauwelijks invloed hebben op de koers van zilver. Daar waar de rationeel denkende belegger zou verwachten dat zilver meteen reageert op gebeurtenissen, zoals de momenteel torenhoge inflatie en de wereldwijd dalende zilvervoorraden, heeft het mis. Het is een proces van jaren, waarbij beleggers worden getest op hun geduld, maar het rendement zal zoet zijn zoals u kunt zien.

2. De wiskunde achter de zilvercycli

U ziet dat de gemiddelde duur van een stijgende zilvercycli 3 jaar en 7 maanden bedraagt, waarbij de laatste cyclus zo’n twee jaar geleden ten einde kwam. Gebaseerd op historische gemiddelden, zou 2023 een zeer interessant jaar kunnen worden voor zilver.

Hoewel we het koersverloop van zilver niet altijd kunnen waarderen, gezien het contraire DNA, beweegt zilver uiteindelijk toch in de richting waarvan we allemaal dachten dat het zou doen. Wat bemoedigend is, is dat het huidige koersverloop niet buiten de historische norm valt. Dit betekent dat het deze keer echt niet “anders” is. Het vertelt ons namelijk dat we een nieuwe prijsstijging mogen verwachten.

3. De industriële vraag zal exploderen

De meeste zilverbeleggers weten dat de industriële vraag naar zilver groeit. Maar onderzoek toont aan dat de vraag naar zonne-energie zowel de industrie als beleggers kan overrompelen.

Vanwege het Klimaatakkoord van Parijs is het een gegeven dat er wordt ingezet op duurzame energie. Zo blijkt uit een studie van de KU Leuven Universiteit dat de vraag naar fysiek zilver met zo’n 10% zal toenemen het komende jaar. Het is niet alleen de groei van het aantal zonnepanelen; ook de hoeveelheid zilver per paneel zal stijgen.

Sommige fabrikanten produceren nu bijvoorbeeld meerlaagse panelen om de maximale hoeveelheid energie van de zon op te vangen. Ook dit bevindt zich in de beginfase en impliceert dat er meer ounces zilver nodig zullen zijn om aan deze groei te voldoen.

Er is veel onderzoek op dit gebied, te veel om hier te beschrijven, maar het volstaat om te zeggen dat het allemaal wijst op een substantiële toename van de hoeveelheid zilver die nodig zal zijn voor de energietransitie de komende jaren.

4. Zilver heeft historisch gezien een vertraagde reactie op inflatie

Omdat (ook) ik dacht dat de zilverprijs zou reageren op een stijgende inflatie, wilde ik onderzoeken waarom dat niet zo was. Dus ik ging terug naar de laatste keer dat we een hoge inflatie hadden en bracht de CPI in kaart ten opzichte van de zilverprijs.

Zoals u kunt zien begon de inflatie begin 1977 serieus te stijgen, maar de zilverprijs daarentegen begon pas bijna twee jaar later aan zijn parabolische stijging. Met andere woorden, zilver had een vertraagde reactie de laatste keer dat we een hoge inflatie hadden. Dit patroon zien we vandaag de dag weer de kop opsteken.

Hoewel deze observatie misschien niet veel troost biedt op korte termijn, toont het wel aan dat er een historische prioriteit is voor de vertraagde reactie van zilver op de huidige inflatie. Let in de tussentijd ook op de Amerikaanse dollar, want dit was een grote tegenwind voor zowel zilver als goud. De uiteindelijke ommekeer in zijn “sterkte” zal een grote barrière voor metaalprijzen wegnemen en zou een plotselinge piek kunnen veroorzaken.

De overkoepelende boodschap is dat zowel de geschiedenis als de fundamenten wijzen op een komende stijging van de vraag en een daaropvolgende stijging van de prijs.

5. De goud-zilver ratio

Hopelijk begin ik niet in herhaling te vallen! Tot slot de historisch hoge koers van de goud-zilver ratio. Deze noteert momenteel 1:87 en zoals de data ons uitwijst onder het eerste hoofdstuk, zien we dat er zich een buitenkansje voordoet om in te stappen in zilver. Zilver is namelijk uiterst ondergewaardeerd ten opzichte van goud, wat een belegging in zilver aantrekkelijk maakt.

Aangezien een zilvercycli zo’n 3-4 jaar duurt – en dat in een betrekkelijk korte periode een enorm rendement wordt gerealiseerd – stelt zilver het IQ van beleggers op de proef. Ik las gisteren nog een toepasselijk quote: “If you didn’t want silver at $18/ounce, you don’t deserve silver at $30/ounce.”

Beleggen in zilver kan door het kopen van zilver in de vorm van zilverbaren of door het kopen van zilveren munten. Maar er is een groot prijsverschil. Wanneer  zilverbaren BTW-vrij  worden gekocht (dit is mogelijk door opslag in het douanedepot) dan betaalt u op dit moment omgerekend €19,78 per troy ounce. In muntvorm kost zilver momenteel iets meer dan €24 per troy ounce. Een verschil van ruim 17%.

avatar-joshua

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is professioneel trader in de commodity en energy markets binnen Auberg Capital. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice