AFM Vergunning
Goudprijs: 51,25 per gram 0.08%
Zilverprijs: 539,94 per kilo 0.0084%

Waarde van Zilver volgt fundamentals niet

02 mei 2014 geplaatst in Zilver

Gratis Account Aanmaken

Waarde Zilver versus zilverprijs. De fundamenten van zilver zijn sterk maar waarde zilver daalt. Munthuizen verkopen recordaantallen aan zilveren munten, zilver ETF’s zijn stijgende, de zilvermijnen verkopen het gemijnde zilver rond de kostprijs, de industriële vraag naar zilver is stabiel en de vraag naar zilveren sierraden blijkt robuust.

Waarde van Zilver

Maar de waarde van zilver daalt al sinds het jaar 2011. In april 2011 noteerde de zilverprijs zo’n $48,-. Hierna is de prijs van zilver is gezakt naar $19 per troy ounce (31,1 gram), een daling van ruim 60%. Een marktsituatie die de nodige frustraties geeft onder beleggers in zilver. Gelijk hebben en gelijk krijgen is een groot verschil, de waarde van zilver is velen malen hoger dan de zilverprijs.

Kosten van het mijnen van zilver op $19 voor primaire zilvermijnen

De zilverproductie van zilver komt voor 30% vanuit primaire zilvermijnen. Het grootste deel komt uit de grond als bijproduct van andere mijn zoals goudmijnen (12%), lood- en zinkmijnen (37%) en kopermijnen (21%). Voor een deel van de primaire zilvermijnen  is een zilverprijs van $19 per troy ounce een verliesgevende prijs.

Voor de mijnen die zilver als bijproduct verkopen geldt een andere business case. Zij verdienen hun geld via de verkoop van andere grondstoffen. De primaire zilvermijnen zullen bij een zilverprijs onder de kostprijs, kosten moeten schrappen en nieuwe investeringen uitstellen. Een beeld dat al enige tijd waarneembaar is. Kortom: het aanbod van zilver zal met de huidige zilverprijs eerder krimpen dan toenemen.

Ongeveer 25% van het aanbod van zilver komt uit recycling. Het gaat dan om zilverwaar en zilveren sierraden. De recycling van zilver uit industriële producten is volgens studies pas rendabel bij een zilverprijs van boven de $50 per troy ounce. In 2011, het recordjaar voor de zilverprijs, werd er zo’n 258 miljoen ounces gerecycled. In 2012 viel deze hoeveelheid terug naar 253 ounces. De cijfers over 2013 zijn nog niet bekend maar gezien de zilverprijs in dat jaar is een verdere terugval aannemelijk.

Industriële vraag naar zilver en zilveren sierraden

De industriële vraag naar zilver is de laatste jaren redelijk stabiel. Afhankelijk van de economische situatie zijn er over de jaren verschillen. De zilvertoepassingen zijn over de jaren wel toegenomen (tablets, telefoons, auto’s, zonnepanelen). De afgelopen jaren ligt deze vraag gemiddeld op zo’n 470 miljoen ounces, zo’n 50% van de totale vraag naar zilver. De vraag vanuit de sectoren fotografie en zilverwaar daalt juist de laatste jaren.

Deze twee sectoren zijn goed voor 10% van de totale vraag naar zilver. De vraag naar zilveren sierraden (goed voor 20%) is over de jaren tevens stabiel. In de VS werd een onderzoek gedaan onder 2700 juweliers. Het resultaat was een stijging van 17% in de verkoop van zilveren sierraden in 2013 (klik hier).

Kleine hoeveelheid zilver beschikbaar voor beleggers

De vraag vanuit de industrie, fotografie, zilverwaar en juwelen omvat in totaal zo’n 80% van de totale vraag naar zilver. Daarnaast is er vraag in de vorm van medailles en zilveren munten. De afgelopen 5 jaar vormde dit een gemiddelde vraag van 104 miljoen ounces (10% van de totale vraag). De verkoop van zilveren munten is dit jaar sterk begonnen.

De US Mint, uitgever van de zeer populaire zilveren American Eagle, verkocht in de eerste 4 maanden ongeveer 1% meer Eagles dan de eerste 4 maanden van het recordjaar 2013 (de productie begin pas medio januari). In april van dit jaar verkocht het munthuis 12% meer zilveren American Eagles dan in maart van dit jaar.

Grofweg blijft er dan nog 10% (ofwel 100 miljoen ounces) voor de vraag vanuit zilver ETF’s, Comex en fysieke zilverbaren. De zilver ETF’s zijn afgelopen jaar stabiel gebleven waar de goud ETF’s juist een sterke uitstroom gezien. India heeft afgelopen jaar een recordhoeveelheid van 6016 ton (190 miljoen ounces) zilver geïmporteerd.  Door de importheffingen op goud zijn veel consumenten overgestapt naar het kopen van zilver. Ook China importeerde afgelopen jaar veel meet zilver dan het jaar ervoor.

Kortom: de fundamenten van zilver zijn zeer sterk maar de zilverprijs laat dit beeld (nog) niet zien. Patience is a virtue!

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken