Open voor orders

Silver Wheaton steeds minder zilver en meer goud

Gepubliceerd op 25 jun 2015
door Reinoud Bogert

Silver Wheaton is de grootste zilver streamer ter wereld. Silver Wheaton sluit deals met spelers in de mijnsector. Het bedrijf is opgericht in 2004 en wordt gerund door CEO Randy Smallwood.

Momenteel heeft Silver Wheaton zo’n 20 deals met producerende mijnen en 5 deals met partijen waarvan de projecten zich in de ontwikkelingsfase bevinden.

Het streamingsmodel houdt in dat het bedrijf voorafgaand aan de productie betalingen verricht en in ruil daarvoor zilver en goud tegen vaststaande prijzen geleverd krijgt.

Grote goudproducenten of goudmijnen zoals Barrick Gold, Goldcorp en Newmont Mining mijnen goud waarbij zilver als bijproduct wordt gewonnen.

Voor deze goudmijnen is het interessant om hun zilver via een streamer te verkopen aangezien dit geen core business is.

Silver Wheaton is gestart als pure zilverspeler maar inmiddels is het vizier steeds meer op goud gericht. De zilverprijs is een stuk harder gedaald dan de goudprijs. In 2014 bestond de business voor 75% uit zilver en voor 25% uit goud.

Naar verwachting zal in 2015 de verhouding verschoven zijn naar 38% goud en 62% zilver.

Silver Wheaton richting 50% goud versus zilver

Het bedrijf sloot recent een deal voor de afname van 70.000 troy ounce goud per jaar van de Vale’s Salobo Mijn. De deal resulteert in een verdubbeling van de afname van goud via de Salobo mijn sinds 2013.

Met name deze overeenkomst is verantwoordelijk voor de verschuiving naar een meer goud gerelateerd businessmodel. Silver Wheaton gaat ervan uit dat rond 2019 de verhouding van zilver en goud naar 46% versus 54% zal gaan.

Beleggers die Silver Wheaton kochten voor de zilver exposure zullen wellicht teleurgesteld zijn nu het bedrijf langzaam meer richting goud schuift. De verschuiving in de verhouding van zilver naar goud maakt de koers van het aandeel minder volatiel.

Daar tegenover staat dat het aandeel minder zal profiteren van een stijging in de goud- en zilverprijs aangezien zilver harder stijgt dan goud.

De koers van het aandeel van Silver Wheaton beweegt zich de laatste 5 jaar tussen de $17,50 en de $47. Deze hoogste koers werd bereikt op 8 april 2011 toen de zilverprijs rond de $48 per troy ounce stond.

Momenteel staat het aandeel op $17,75 tegenover een zilverprijs van iets minder dan $16 per troy ounce. Het aandeel volgt de zilverprijs bijna een op een. In 2011 was zilver voor 95% verantwoordelijk voor de inkomsten, in 2012 was dat 90%. De 62% voor 2015 zal de correlatie minder groot maken.

Silver Wheaton was de enige noemenswaardige zilver streamer en zal de komende jaren minder een zilverspeler worden en meer een goudspeler. In de goudmarkt zijn er meerdere partijen actief. In de zilvermarkt zal Silver Wheaton een grote speler blijven.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice