Silver Fix gaat naar CME Group en Thomson Reuters

Gepubliceerd op 11 jul 2014

Silver Fix gaat per 15 augustus naar CME Group en Thomson Reuters. Er was veel interesse van diverse partijen in de silver fix. Medio mei van dit jaar werd bekend dat London Silver Market Fixing Ltd. er per 15 augustus 2014 mee gaat stoppen. De banken HSBC en Scotiabank zijn de enige twee banken die deelnemen aan de zilver fix. Deutsche Bank heeft eerder dit jaar afscheid genomen van de Silver Fix. De Bank heeft geprobeerd haar positie in de silver fix ter verkopen maar er was geen interesse van potentiele koper.

Silver Fix naar CME Group en Thomson Reuters

Na de bekendmaking van de beëindiging van de silver fix per 14 augustus heeft de London Bullion Market Association (LMBA) de hosting verzorgd om nieuwe partijen te selecteren. Vandaag werd bekend dat de CME Group en Thomson Reuters per 15 augustus de silver fix gaan uitvoeren. De LMBA heeft het gezamenlijke bod van de partijen gekozen als beste optie voor de opvolging van het huidige systeem. In het selectieproces waren diverse partijen zoals de marktleiders in de industrie en toezichthouders betrokken. De LMBA heeft een aantal marktonderzoeken uitgevoerd en sprak meerdere malen met de potentiële kandidaten voor de silver fix. Volgens de LBMA was er een duidelijke consensus voor de keuze van CME Groep en Thomson Reuters. De tijd tot 15 augustus van dit jaar zal worden benut om met de twee gekozen partijen en de prijs participanten om het nieuwe systeem te testen voordat de nieuwe silver fix live gaat. De oude silver fix heeft 117 jaar bestaan.

De short-list van de LMBA bestond uit CME / Thomson Reuters, de London Metal Exchange, ETF Securties, Bloomberg, Platts, Autilla en de Intercontinental Exchange. Het huidige systeem verloopt via een telefonisch contact tussen HSBC en Scotiabank dat een keer per dag wordt uitgevoerd. De banken bepalen dan op basis van vraag en aanbod wat de zilverprijs zou moeten zijn. Er is veel kritiek op dit systeem omdat de controle op de prijsvorming niet voldoende is. Het nieuwe systeem wordt een elektronische methode die deze tekortkoming niet heeft. CME Group wordt verantwoordelijk voor het platform en de methodologie en Thomson Reuters voor de administratie en bestuur. De LMBA zal de taak van accreditatie van het proces van de zilverprijsbepaling door participanten op zich nemen. De nieuwe silver fix zal fungeren als een blauwdruk voor de goud fix die momenteel wordt herzien.

Hopelijk leidt de nieuwe silver fix of zilver fix tot een meer transparantere prijsvorming voor zilver waarbij de vraag en aanbod de prijs bepalen en niet het belang van de bank en de handelaren.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november
Goud 30-11-2021

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell
Goud 23-11-2021

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell

Goudprijs zakt na herbenoeming Jerome Powell

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud
Goud 18-11-2021

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud

Centrale banken kochten dit jaar al 393 ton goud