Manipulatie Zilverprijs

Gepubliceerd op 26 jul 2014
door Reinoud Bogert

Manipulatie zilverprijs is de laatste jaren veel besproken. Vandaag werd bekend dat Deutsche Bank, HSBC en Bank Nova Scotia worden beschuldigd van het manipuleren van de zilverprijs voor miljarden Amerikaanse Dollars.

Een situatie die vergelijkbaar is met de manipulatie van de goudprijs. Eind mei kreeg Barclays een boete van €32 miljoen voor het manipuleren van de goudprijs ten koste van een cliënt van de bank.

Manipulatie Zilverprijs door 3 banken via de Zilver Fix

De banken zouden de zilverprijs onrechtmatig hebben gemanipuleerd. Gisteren werd de zaak behandeld in de federale rechtbank in Manhattan.

De drie banken, Deutsche Bank, HSBC en Bank Nova Scotia, zouden misbruik hebben gemaakt van hun monopoliepositie in de bepaling van de Zilver Fix om zo grote bedragen winst te maken ten koste van investeerders, zilvermijnen en handelaren in de zilvermarkt.

Het alleenrecht van de banken in de zilver fix creëert een situatie waarbij de banken gemakkelijk de zilverprijs kunnen manipuleren om vervolgens miljarden aan winst binnen te halen.

De rechtszaak is de meest recente aanklacht tegen de banken die de zilverprijs zouden manipuleren. Bank of Nova Scotia is van plan zich krachtig te verdedigen tegen de aanklacht.

Per 14 augustus zal de huidige Zilver Fix komen te vervallen. Per 15 augustus 2014 zal de Zilver Fix na 117 jaar anders worden bepaald waarin nieuwe partijen betrokken zullen zijn en de zilverprijs op meer transparante wijze zal worden bepaald.

De heer J. Scott Nicholson, een inwoner van de Amerikaanse staat Washington, vertegenwoordigd een groep investeerders in zilver die in de periode van na 1 januari 2007 zilver hebben gekocht.

Deutsche Bank

De aanklacht richt zich op medeplichtigheid op de manipulatie van de zilverprijs, overtreding van de anti-trust wetten en overtreding van de Commodity Exchange Act. Nicholson wilde niet aangeven wat de geëiste schadevergoeding is. Het einde van de huidige zilver fix kwam als gevolg dat Deutsche Bank zich in mei terugtrok uit deelname in de zilver fix.

De manipulatie van de zilverprijs is al vaak besproken. Zeker onder de beleggers in zilver. Alle fundamenten van de zilvermarkt wijzen op een stijging van de zilverprijs maar ondanks deze harde cijfers is de zilverprijs de laatste 3 jaar sterk gedaald. Grote banken zaten short op zilver en speculeerden op een daling in de zilverprijs.

Het lijkt erop dat de banken nu worden aangepakt. Het wordt tijd dat na Barclays Bank, die een boete kreeg voor de manipulatie van de goudprijs, ook de andere banken die betrokken zijn bij de bepaling van de Zilver Fix worden gestraft wanneer zij onrechtmatige handelingen hebben verricht.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen