AFM Vergunning
Goudprijs: 51,28 per gram 0.12%
Zilverprijs: 539,97 per kilo 0.0084%

JP Morgan bezit grootste positie fysiek zilver ooit

06 februari 2014 geplaatst in Zilver

Gratis Account Aanmaken

JP Morgan Zilver een veel besproken combinatie.

Ted Butler, een bekende edelmetaal analist, heeft berekend dat JP Morgan een zeer grote positie heeft in fysiek zilver. Iedereen richt zich op de massale uitstroom van geregistreerde goud voorraden op de COMEX en de goud ETF, GLD, terwijl er in de zilvermarkt meer opmerkelijke ontwikkelingen zijn.

Volgens Buttler heeft JP Morgan een fysieke zilverpositie tussen de 100 en 200 miljoen ounces, 3.110 en 6.220 ton. Deze positie is opgebouwd sinds 2011. De grootste holding van fysiek zilver in de moderne wereld. Om deze positie in perspectief te plaatsen, het overtreft de posities die de Hunt Brothers of Warren Buffett (in zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway) in bezit hadden.

Op jaarbasis is er ongeveer 100 miljoen ounces zilver beschikbaar voor beleggers. In de periode tussen mei 2011 en december 2013 was dit ongeveer 250 miljoen ounces, een waarde van zo’n $5 miljard. JP Morgan was de grootste afnemer van zilver op de Comex in 2013. Volgens Buttler kent JP Morgan de financiële markten beter dan wie ook. Het is geen toeval dat de bank deze kennis gebruikt in haar eigen voordeel.

JP Morgan Zilver en de COMEX

Butler legt uit dat JP Morgan in staat was om zo veel zilver op te bouwen zonder opgemerkt te worden in de grote zilver ETF, SLV. De fysieke zilverposities in de SLV zijn grotendeels in tact gebleven op netto basis. Maar er was een grote shift van de posities. Zo werden er 60 miljoen ounces geliquideerd in twee maanden na de prijsdaling in mei 2011 en deze werd meteen opgevangen door een grote koper.  Verder geeft Buttler aan dat JP Morgan een groei had van 45 miljoen ounces in de zilver “warehouse” op de COMEX in de afgelopen drie jaar en 15 miljoen ounces zilver in december / januari geleverd kreeg uit de COMEX. Buttler geeft aan dat JP Morgan de fysieke posities opgebouwd heeft door tegelijkertijd de futuremarkt van zilver te beïnvloeden. Hierdoor hebben ze veel fysieke ounces kunnen kopen tegen een zeer lage prijs. Het onderliggende motief voor JP Morgan om een dergelijk grote positie fysiek zilver op te bouwen heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat de bank een verkeerde positie bezat toen de zilverprijs explodeerde in 2011.

JP Morgan heeft haar positie kunnen herstellen en volgens Buttler weer grip gekregen op de zilvermarkt. Inmiddels heeft JP Morgan de grootste positie in fysiek zilver in de geschiedenis gebouwd. De bank zal meer dan wie dan ook, profiteren van deze positie om enorme winsten te realiseren.

Zilver kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken