Open voor orders

Het 'Elon Musk-effect' bereikt ook zilver

Gepubliceerd op 04 jan 2023
door Joshua Clappers

Er doen zich al een tijdje geruchten de ronde waaruit blijkt dat Tesla en SpaceX wanhopig op zoek zijn naar zilver. Zo heeft Elon Musk in mei 2022 aangekondigd dat Tesla interesse zou hebben in de mijnindustrie als het produceren van eigen voorraad de energietransitie zou versnellen. Musk heeft ook even geflirt met Glencore voor een stake van 10-20% in het Zwitserse mijnbedrijf. Ter bevestiging van de interesse van de multimiljardair is Musk ‘Wall Street Silver’ gaan volgen op Twitter, een online community die een belangrijke rol heeft gespeeld ten tijde van de silversqueeze in 2021.

Houston, we have a problem

EV’s, zonnepanelen, ons elektriciteitsnetwerk, servers en meer. Alles wat de energietransitie omvat, bevat een gemeenschappelijk metaal; namelijk zilver, wat één van de beste thermische geleiders is. Zilver is daarmee een cruciaal metaal die de energietransitie mogelijk moet maken. Inmiddels bevinden wij ons op een keerpunt, waarbij bedrijven die actief zijn in deze ‘clean energy’ sector het heft in eigen handen lijken te nemen, omdat er onvoldoende beschikbaar fysiek zilver is, wat de productie belemmert. Niet alleen zilver, maar ook lithium, nikkel en kobalt worden met de dag schaarser.

Fysiek zilver is ook een belangrijke grondstof voor Tesla’s energievoorziening. De fabriekshallen van Tesla maken o.a. gebruik van zonnepanelen waarbij zilver een belangrijk onderdeel is van het geleiden van elektriciteit door het opvangen van zonnestralen. Zeg je Tesla, dan zeg je zilver.

Nu gaat niet alleen Tesla gebukt onder dit probleem, vrijwel alle bedrijven die de energietransitie in gang moeten zetten zijn wanhopig op zoek naar externe oplossingen om het zilvertekort te snel af te zijn. Degene die voldoende supply tot zijn beschikking heeft kan sneller produceren dan zijn concurrentie en daarmee produceren tegen een lagere fabricageprijs, waarmee marktaandeel wordt verworven binnen de sector.

Het Elon Musk-effect

De tot voor kort rijkste man op aarde met een vermogen van 340 miljard, heeft in een jaar tijd zijn vermogen zien slinken met ruim 60%, omdat het aandeel Tesla fors in waarde is gedaald (-69,20 1Y). Desondanks is Musk nog altijd goed voor een vermogen van 137 miljard, dus het kopen van een zilvermijn zou geen probleem moeten zijn voor de controversiële techmagnaat.

Als Musk de continuïteit van Tesla serieus neemt, zal hij zijn zilvervoorraad veilig moeten stellen, waarvan de behoefte zal exploderen naarmate de vraag naar het elektrische wagenpark groeit. De Tesla-baas heeft geen andere keuze dan rechtstreeks naar de bron te gaan.

De aankondiging van de overname van een zilvermijn door Musk zou de zilverprijs opdrijven, met dezelfde kracht als recentelijk lithium.

Beleggen in zilver is profiteren van de energietransitie

Hoewel de beweging naar een geëlektrificeerde toekomst al in een stroomversnelling komt, zal het veel langzamer gaan dan sommige van de optimistische projecties in de huidige markt. Er moeten honderden miljoenen meer zilveren ounces zouden worden geproduceerd om de verwachte lineaire omvang van de groei van de industrie bij te houden. De impact van de groei van zonne-energie op zilver als gevolg van de groene revolutie is betekenisvol.

”Zonne-energie is 25 jaar geleden van vrijwel geen gebruik van zilver overgegaan tot ongeveer 120 miljoen oz. per een jaar, en dat zal blijven groeien,” zo beweert Energy Agency (IEA). Zo zal zonne-energie exponentieel blijven groeien. Zelfs als de markt erin slaagt aanzienlijk meer zilver van afgedankte panelen te recyclen, zal er alsnog sprake blijven van een tekort.

Recycling zal de groeisnelheid van nieuw zilver dat de industrie nodig heeft vertragen, maar het zal de groeisnelheid van het totale zilver dat in de industrie wordt gebruikt niet vertragen. Terwijl zilver in EV-elektronica zit, zijn er andere beperkingen voor de groene revolutie. Zoals dat onze wereld niet genoeg schone energie heeft om de voertuigen mee aan te drijven. Ook zijn onze elektriciteitsnetwerken niet stabiel genoeg en er is niet genoeg zilver, lithium, nikkel, kobalt en mangaan.

Waar ik het onlangs nog met Sybren van der Hijden over heb gehad is dat er in de mijnbouw niet genoeg kapitaal aanwezig is. En juist de mijnbouw moet deze steeds meer schaars wordende metalen uit de aardkost delven.

Van der Hijden: ”Zo zien we de afgelopen maanden een gigantische toename van aandelenemissies van miners om te zorgen dat er genoeg geld in kas is. Het rente-element is hierin erg belangrijk, want er zijn nu veel ondernemingen die gefinancierd zijn met een hefboom, dit wil zeggen variabele leningen. Dit vormt momenteel een probleem gezien de nog altijd forse rente en dit werkt in het nadeel van de mijnbouw. Dit kan ervoor zorgen dat het tekort verder toeneemt.”

De 120 miljoen oz. zilver wat hedendaags in zonne-energie wordt gebruikt, is goed voor slechts 2% van ons elektriciteitsnet dat wordt aangedreven door zonne-energie. Verschillende regeringen over de wereld verplichten binnenkort 10% of zelfs 20% van wind- en zonne-energie. Laten we aannemen dat het gebruik van zilver in de zonne-energie in een bepaalde periode vervijfvoudigd. Dat betekent dat zonne-energie een half miljard ounce zou verbruiken. Voor de goede orde: de totale vraag is momenteel een miljard ounce.

Lees hier onze 5 tips om succesvol te investeren in zilver

Joshua Clappers

Redacteur

Joshua is actief als professioneel trader in de commodity en energy markets. Tevens is Joshua analist en redacteur binnen Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice