Open voor orders

Goudupdate: zilverprijs stijgt 9%

Gepubliceerd op 30 jul 2022
door Reinoud Bogert

Het geduld van beleggers in zilver is de afgelopen 2 jaar flink op de proef gesteld. De potentie van zilver is enorm gezien de fundamenten van vraag en aanbod maar dit komt nog steeds niet tot uitdrukking in de prijs.

Afgelopen dinsdag daalde de zilverprijs naar €580 per kg, het laagste punt in 2 jaar tijd. De prijs in Amerikaanse dollars bereikte het niveau van $18,41 per oz.

Edelmetalen staan, gemiddeld genomen, onder druk in de aanloop naar een renteverhoging. Een week eerder verhoogde de ECB de rente en afgelopen week kwam de FED met de vierde renteverhoging van dit jaar.

De FED verhoogde de rente met 75 basispunten. Daarmee komt het nieuwe rentetarief uit op 2,5% in de VS. Europa staat na de renteverhoging op 0%. De FED gaf aan dat het de komende maanden meer gematigd de rente wil gaan verhogen. Dit was een flinke meevaller aangezien de inflatie in Amerika op bijna 9% staat.

Na de relatief positieve outlook van de FED, stegen de koersen van aandelen, grondstoffen, edelmetalen en cryptomunten. De FED is voorzichtiger geworden omdat de economische groei in de VS nu twee kwartalen licht negatief is geweest (lees recessie).

Zilver won €54 per kg

De zilverprijs steeg vanaf woensdag flink in waarde. Op weekbasis kwam er €54 per kg bij, wat neerkomt op een stijging van 9,2%. Inmiddels noteert de zilverprijs net onder de €640 per kg.

Ook goud profiteerde. De goudprijs steeg op weekbasis €1151 per kg, een stijging van 2,1%. In 2022 staat zilver nog op een verlies van 2,8%, waar goud inmiddels 7,4% hoger staat.

De goud-zilver ratio noteert momenteel 1/87. Joshua Clappers schreef deze week een mooi artikel voor de klanten van Doijer & Kalff over een mogelijke strategie voor beleggen in edelmetalen. Mocht u het artikel nog niet hebben gelezen klik dan hier.

De index van de producerende goudmijnen wist nauwelijks momentum te winnen. De HUI noteert dit jaar een verlies van 20%. Daarmee komt het verschil tussen beleggen in goud en beleggen in goudmijnaandelen duidelijk naar boven. Het verschil in rendement tussen het kopen van fysiek goud en het kopen van goudmijnen is dit jaar opgelopen naar ruim 27% (in het voordeel van fysiek goud).

Inflatiecijfer Nederland flink hoger

Afgelopen vrijdag kwam het laatste cijfer over de inflatie in Nederland, volgens de Europese rekenmethode, naar buiten. De inflatie is weer verder opgelopen ten opzichte van juni. In juni bedroeg de inflatie nog 9,9% en in juli is de geldontwaarding uitgekomen op 11,6%. In maart van dit jaar bereikte inflatie een piek van 11,7%. In april, mei en juni daalde de inflatie juist weer maar de daling blijkt in juli voorbij te zijn.

Bron: CBS

In bovenstaande grafiek is de hoogste top de inflatie van maart 2022 van 11,7% en de tweede top de inflatie van juli 2022.

Ook werd vrijdag het inflatiecijfer van de eurozone van juli bekend gemaakt. De inflatie in de eurozone is opgelopen naar 8,9%. In juni was de inflatie in de eurozone nog 8,6%. Wanneer we de reële rente in de eurozone bekijken dan wordt deze berekend door de rente minus inflatie te doen.

Dat betekent dat de reële rente dus -8,9% (0 – 8,9%) is. Spaargeld wordt dus momenteel jaarlijks 8,9% minder waardin termijn van koopkracht. Met een rente die op 0% staat, zal de ECB dus veel meer moeten doen om hier een wezenlijke verandering in te krijgen.

Deze geldontwaarding is de reden dat onze klanten goud en zilver kopen. Beide edelmetalen hebben in de laatste 20 jaar een rendement gehaald van ongeveer 9% gemiddeld per jaar.

Open hier een account als u nog geen account heeft.

Komende week wordt vrijdag om 14.30 uur het banencijfer in de VS bekend gemaakt. Dit is een van de belangrijkste indicatoren (naast inflatie) waarop de FED zijn rentebeslissingen baseert. Economen gaan op dit moment uit van een groei van 250.000 banen voor juli. Een tegenvallend cijfer kan de FED dwingen om meer gematigd te zijn met het doorvoeren van renteverhogingen.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice