Goudupdate: zilverprijs +15%

Gepubliceerd op 12 mrt 2022
door Reinoud Bogert

Afgelopen week zijn goud en zilver verder gestegen. De goudprijs kwam donderdag boven de €60.000 per kg uit. Zilver ging richting de €800 per kg. Later in de week werd wat winst ingeleverd maar sloten beide edelmetalen hoger dan een week eerder.

De zilverprijs sloot op €760 en de goudprijs op €58.550 per kg. Zilver is in 2022 met 15% gestegen. Goud staat dit jaar 13% hoger.

De belangrijkste reden voor de stijging is de oplopende inflatie sinds september 2021. De situatie rondom Oekraïne zal voor nog meer geldontwaarding zorgen op korte en middellange termijn.

De inflatie in Nederland is in februari 2022, volgens de rekenmethode van het CBS, uitgekomen op 6,2%. Een jaar geleden was de inflatie nog 1,9%. Op basis van de Europese rekenmethode kwam de inflatie uit op 7,2% versus 7,6% een maand eerder.

Zilver versus de AEX

De goud-zilver ratio sloot deze week op 1 op 77. Dus voor 77 ounces zilver koopt u een ounce goud. Daarmee staat de ratio nog ver boven het gemiddelde van 1 op 59 en is zilver ondergewaardeerd ten opzicht van goud.

De aandelen in de AEX zijn dit jaar 15,7% in waarde gedaald. Een belegging in fysiek zilver steeg juist met 15%. Daarmee deed zilver het beter dan goud en dan aandelen.

De koers van Bitcoin noteert momenteel €35.707 per stuk. Een belegging in Bitcoin is ten opzichte van de AEX, goud en zilver het hardst gedaald dit jaar. De waarde van een Bitcoin is in 2022 met 17% gezakt (uitgaande van euro’s).

Tot zover is 2022 een goed jaar voor beleggers die hun vermogen in zilver en goud hebben geïnvesteerd. Ook over een langere periode hebben beide edelmetalen een goed rendement behaald. De prijzen zijn de afgelopen 20 jaar rond de 8% gemiddeld per jaar gestegen.

Zilver kopen bij Doijer & Kalff

Als u wilt beleggen in zilver dan kunt u zilveren munten of juist zilverbaren kopen. Zilveren munten worden in Nederland onder de margeregeling verkocht.

Dat betekent dat u geen BTW betaalt over de munt zelf maar wel over de marge op de munt. De gemiddelde prijs van een zilveren munt ligt zo’n 20% boven de zilverprijs.

Zilverbaren zijn belast met 21% BTW. Bij Doijer & Kalff worden de zilverbaren achter de douane opgeslagen waardoor wij ze zonder BTW kunnen verkopen en terugkopen van een klant.

Hierdoor is de keuze voor het kopen van zilver in de vorm van zilverbaren veel scherper in prijs (15%) en sneller rendabel.

Op donderdag 17 maart 2022 hebben we een kortingsactie voor zilver. Onze accounthouders ontvangen dan mail met een kortingscode waarmee ze een hoge korting krijgen op een zilverbaar. Deze actie is alleen donderdag geldig!

Open hier een account en profiteer van onze actie.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice