Open voor orders

Goudupdate: Goud daalt en zilver stijgt in aanloop naar renteverhoging FED

Gepubliceerd op 17 sep 2022
door Reinoud Bogert

Afgelopen dinsdag werd in de VS bekend dat de inflatie in augustus is uitgekomen op 8,3%. De verwachting was een inflatie van 8%. Ook de kerninflatie, het inflatiecijfer zonder energie en voeding, was met 6,3% hoger dan verwacht. De hoger uitgevallen inflatie in de VS zal de FED dwingen om de rente nog verder en harder te verhogen en de balans sneller te laten krimpen.

De FED heeft dit jaar de rente al vier keer verhoogd. Komende woensdag zal de vijfde renteverhoging worden doorgevoerd. De kans op een renteverhoging van 75 basispunten ligt momenteel net boven de 70%. Een renteverhoging van 100 basispunten is niet waarschijnlijk maar ook niet uitgesloten. Daarmee zou Jerome Powell, voorzitter van de FED, de markt behoorlijk verassen.

De renteverhogingen in de VS hebben inmiddels ook de hypotheek- en huizenmarkt bereikt. De hypotheekrente in de VS is hard gestegen. De 30-jaars rente is gestegen van 2,87% in mei 2020 naar 6,02% deze week. In dezelfde periode is de prijs van een gemiddeld huis in de VS met ruim 30% gestegen. Het sentiment in de woningmarkt in de VS is al aan het kantelen.

Zo is de verkoop van nieuwe huizen uitgekomen op het laagste niveau sinds 2018. Ook de verkoop van bestaande woningen is aan het vertragen. Zo koste het in januari van dit jaar nog 2 maanden om een bestaande woning te verkopen. Inmiddels is deze periode opgelopen naar ruim 4 maanden.

Powell zal de komende maanden op mogelijk meer fronten tegenwind gaan krijgen als gevolg van de renteverhogingen. De grote vraag is hoe of en wanneer de FED zal draaien. De ECB zal deze ontwikkelingen scherp volgen aangezien de FED een aantal stappen voorloopt op de ECB.

Aandelen en goud omlaag

Het laatste inflatiecijfer zette de aandelenmarkt deze week onder druk. De AEX verloor op weekbasis ruim 3% van haar waarde. De hoofdindex staat dit jaar inmiddels op een verlies van ruim 16%. Ook de goudprijs stond onder druk en verloor op weekbasis 1,1%.

De zilverprijs is de laatste weken bewegelijk. Op weekbasis werd zilver ruim 5,5% meer waard. Sinds 1 september is de zilverprijs in euro’s met ruim 10% gestegen. De goud-zilver ratio stond op 1 september op 1/95 en inmiddels gestegen naar 1/85.

Dit jaar staat goud op een winst van 4% en zilver op een verlies van 4,7%. De goud-zilver ratio heeft een historisch gemiddelde van 1/50. In die zin staat zilver nog relatief laag ten opzichte van goud.

Lees hier meer over het belang van de goud-zilver ratio volgens collega Joshua Clappers.

Komende week komt, zoals al besproken, de FED met een renteherziening. De Bank of England zal naar verwachting de rente komende donderdag met 50 tot maximaal 75 basispunten verhogen.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice