Goudreserves Centrale banken stijgen in mei

Gepubliceerd op 10 jul 2021
door Corné van Drogenbroek

De goudreserves van 9 landen zijn in de maand mei gemuteerd volgens de laatste cijfers van de World Gold Council. Daarbij valt de stijging van Thailand op.

Van de negen landen, die wijzigingen hebben gerapporteerd, zijn er 3 landen waarvan de goudreserves zijn gedaald. De overige  6 rapporteerden een stijging in de goudvoorraad.

Onder de dalers vallen Duitsland, Kirgistan en Uzbekistan. De goudreserves van Duitsland daalden met 2 ton en die van Kirgistan met 4,5 ton. Uzbekistan verkocht in totaal 11,5 ton.

Onder de landen waarvan de goudreserves stegen staat Thailand op nummer 1. Het land kocht maar liefst 46,7 ton goud. India kocht het minst in mei met slechts 0,9 ton.

Turkije kocht 8,6 ton goud. Het land heeft een behoorlijk probleem met de waarde van de Turkse lira. De munt is de laatste 2 jaar met 55% in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Een aanzienlijke stijging in de goudreserves van het land kan de waarde van de Turkse munt stutten.  Interessant om te volgen of de Turkse centrale bank de goudaankopen verder zal opvoeren.

Hieronder een overzicht van de WGC:

Goudreserves Centrale banken stijgen

Centrale banken kochten netto 57,3 ton goud

In totaal kochten centrale banken in mei 75,3 ton op en werd er 18 ton verkocht. Daarmee stegen de totale goudreserves onder centrale banken met 57,3 ton in mei. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid.

De World Gold Council verwacht dat centrale banken dit jaar evenveel goud zullen opkopen als vorig jaar. Centrale banken blijven dus positief over goud.

Bijna 70% van alle landen zag de laatste 5 jaar hun goudreserves stijgen. Naar verwachting zal 20% van de centrale banken dit jaar goud toevoegen aan de reserves.

Vandaag was er een update van de centrale bank van India. Het land heeft in juni 9 ton goud gekocht waardoor de reserves op 706 ton uitkomen.

Amerika heeft de grootste goudreserves ter wereld gevolgd door Duitsland. Italie staat op nummer 3 en Frankrijk op nummer vier. Rusland staat op positie 5.

Corné van Drogenbroek

Partner

Corné is sinds 2010 verbonden aan Doijer & Kalff. Hij heeft een groot netwerk in de wereld van edelmetaal. Corné is met name betrokken bij de strategische kant van Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen