Goudprijs stijgt na renteverlaging FED

Gepubliceerd op 03 Mar 2020

De goudprijs is in januari met 5,8% gestegen. In februari bereikte goud een nieuw record in euro’s. Het hoogste punt werd vorige week maandag bereikt toen de goudprijs steeg naar €50.140 per kg. De dagen erna zakte goud weer terug en sloot uiteindelijk afgelopen vrijdag op €46.240 per kg waardoor de winst in februari net onder de 0,5% uit is gekomen.

Op de aandelenmarkt was een grote slachting te zien. Waar we maanden van alleen maar stijgende koersen gewend waren was in een keer grote paniek onder beleggers. Zwaargewicht Shell zakte zelfs onder de €20 per aandeel. De economie lijkt een flinke deuk op te lopen door het Coronavirus.

De vraag is alleen of het virus het probleem is. Het ruime monetaire beleid van centrale banken heeft onder andere de aandelenmarkt, de obligatiemarkt en de huizenmarkt flink opgeblazen. Nu er druk op de economie komt loopt de lucht er weer uit. Het virus is meer een katalysator dan een oorzaak.

FED verlaagt rente met 0,5% en goud profiteert

De daling in de goudprijs van afgelopen vrijdag was enigszins een verassing. De instroom van nieuw geld in fysiek goud was juist zeer sterk maar in de papieren markt werd winst genomen. Veel speculanten zaten zogenaamd long en verzilverden hun winsten. Daarnaast waren er mogelijk margin calls op aandelen waardoor er geld nodig was om posities te dekken.

Dit heeft waarschijnlijk ook tot verkoop geleid. In 2008 zakten de aandelen hard en ook toen ging goud eerst mee in de daling. De goudprijs ging pas echt profiteren toen de centrale banken stimuleringsmaatregelen bekend maakten. De goudprijs steeg in de jaren erna naar een nieuw record. Geen garantie dat dit nu weer het geval zal zijn.

Afgelopen maandag stegen de aandelen weer. De Dow Jones wist zelfs meer dan 5% winst te boeken. Op dinsdag 3 maart 2020 kwam de FED met een flinke ingreep. De voorzitter van de FED Jerome Powell verlaagde de rente met 0,5%. De FED heeft in de laatste 20 jaar in het jaar 2001 drie keer maal de rente met 50 basispunten verlaagd, een maal in 2007 en twee keer in 2008 (aandelencrash en Lehman).

De ingreep geeft de ernst van de situatie aan. President Trump liet in een reactie weten dat de FED nog meer moet doen om de Amerikaanse economie draaiende te houden. Hij heeft de laatste jaren meerdere malen zijn wens voor negatieve rente kenbaar gemaakt. De aandelenmarkten zijn zeer onrustig en schieten per dag meerdere procenten omhoog en omlaag.

Na de renteverlaging van de FED daalde de 10-jaars rente in de VS naar een historisch dieptepunt van onder de 1%. Een lagere rente betekent dat de reële rente (rente minus inflatie) ook lager noteert. Dat is positief voor de goudprijs. Goud kent immers geen zogenaamde yield (rente of dividend) en dit nadeel wordt met een dalende rente en of stijgende inflatie steeds kleiner.

Wanneer de komende weken en maanden de economie meer schade blijkt te hebben opgelopen dan zullen de centrale banken naar verwachting verder ingrijpen. Lagere rentes en meer stimuleringsmaatregelen zullen dan waarschijnlijk volgen. Hiervan kan goud profiteren.

Morgen vrijdag 6 maart 2020 om 14.30 uur wordt er in de VS weer het banencijfer over februari bekend gemaakt. De markt gaat ervan uit  dat er afgelopen maand 185.000 banen zijn bijgekomen. In januari kwamen er 225.000 bij in de VS. Wanneer het cijfer tegenvalt dan neemt de kans toe dat kan de FED meer maatregelen zal nemen wat positief is voor de goudprijs.

De goudprijs noteert momenteel €47.710 per kg.

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Goud koopt vanaf 10 gram?
  • De premie slechts 0,7% boven spotprijs is?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Inflatie stijgt naar 2,7% in september
10-10-2021

Inflatie stijgt naar 2,7% in september

Inflatie stijgt naar 2,7% in september

Goudreserves India in augustus verder omhoog
01-10-2021

Goudreserves India in augustus verder omhoog

Goudreserves India in augustus verder omhoog

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden
20-09-2021

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden