Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Gepubliceerd op 31 dec 2021
door Reinoud Bogert

De goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen. Geen spectaculaire stijging maar precies wat goud moet doen. Beleggen in goud biedt vooral vermogensbescherming.

Waar de koers van cryptomunten, zoals Bitcoin, heen en weer schiet is de goudprijs relatief stabiel. Nu de inflatie hard op lijkt te lopen kopen steeds meer beleggers goud.

De euro bestaat vandaag exact 20 jaar. In die 20 jaar is goud ruim 5 keer meer waard geworden. Eigenlijk is de waarde van de euro ten opzichte van goud met factor 5,2 gedaald.

Het vertrouwen in de euro neemt steeds verder af. De geldcreatie door de ECB duurt maar voort en vroeg of laat zal de markt dit vertalen in een devaluatie van de Europese munt.

Goud stijgt ruim 9% gemiddeld per jaar

In de afgelopen 16 jaar is de goudprijs 13 jaar gestegen en 3 jaar gedaald. Het jaar dat goud het hardst daalde was in 2013. Toen daalde de goudprijs, gemeten in euro’s, met 31%.

In 2015 daalde de goudprijs 0,3%. Het derde jaar dat de goudprijs daalde was in 2017. De daling was toen slechts 1%. Over de gehele periode steeg de goudprijs met 9,6% gemiddeld per jaar.

Wat de goudprijs in 2022 gaat doen is lastig in te schatten. De ABN AMRO verwacht een daling in de goudprijs in 2022.

Tegelijkertijd gaat de bank ook uit van een daling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Omdat wij in Europa uitgaan van euro’s moeten we de wisselkoers tussen beide munten meenemen.

ABN AMRO ziet goud en de euro dalen in 2022

De analiste van de ABN AMRO is Georgette Boele. Boele hanteert een koersdoel voor goud van $1500 per troy ounce voor eind 2022. Momenteel noteert de goudprijs $1828.

Gerekend in dollars zou de goudprijs dus met ruim 17% dalen wanneer de ABN AMRO gelijk krijgt. De euro zal volgens de ABN AMRO in 2021 met bijna 8% dalen ten opzichte van de dollar.

Als we het effect van de wisselkoers meenemen dan zou de goudprijs in euro’s met ongeveer 9% kunnen dalen. Uitgangspunt van de ABN AMRO is dat de FED de rente in 2022 drie keer zal verhogen.

Een duurdere Amerikaanse dollar is niet gunstig voor goud. Hoe duurder de dollar hoe duurder goud wordt. Dit zal de vraag weer dempen waardoor de goudprijs daalt.

De vraag is of de FED de verwachte renteverhogingen in 2022 gaat doorvoeren. Wanneer de economische groei onder druk komt te staan door een hogere rente dan zal de FED de financiële discipline snel weer vaarwel kunnen zeggen.

Dit hebben we de laatste jaren ook gezien. De staatsschulden zijn intussen dermate hoog dan een wezenlijk hogere rente niet draagbaar is.

Goud kopen

Hebt u nog geen account bij Doijer & Kalff? Open dan nu een account en koop goud tegen de beste prijs in de markt.

Met ons online account koopt u gemakkelijk en veilig fysiek goud. Al vanaf 10 gram. De goudbaren worden onder uw naam opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen ter wereld.

Het team van Doijer & Kalff wenst u een gezond 2022!

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice