Goudprijs daalt na beter dan verwacht banencijfer VS

Gepubliceerd op 06 aug 2021
door Corné van Drogenbroek

De goudprijs daalde vandaag na een beter verwacht banencijfer in de VS. Goud noteerde eerder vandaag nog rond de €49.000 per kg. Na de bekend making van het banencijfer daalde goud naar het nivo van een maand geleden.

Het banencijfer in de VS wordt op de eerste vrijdag van een nieuwe maand uitgebracht. De statistieken geven aan hoeveel banen in de VS er de afgelopen maand zijn bijgekomen of juist verloren zijn gegaan.

De verwachting voor de maand juli was een groei van 870.000 banen. Het werkelijke cijfer kwam uit op 943.000 banen. Het werkeloosheidscijfer kwam uit op 5,4% terwijl de verwachting op 5,7% lag.

Kortom: de economische indicatie in de VS qua werkgelegenheid was boven verwachting. De goudprijs daalde vandaag na het banencijfer naar het laagste punt van €48.180 per kg.

Goudprijs daalt met 2,6% sinds laatste handelsdag in 2020

Door de daling staat de goudprijs dit jaar 2,6% lager dan op de laatste handelsdag van vorig jaar. De geldcreatie door centrale banken is enorm terwijl de goudprijs daalt. Tegelijkertijd daalt de zilverprijs. Zilver staat dit jaar 4,5% lager ondanks uitstekende fundamenten.

Bij Doijer & Kalff hebben we een sterke instroom van nieuwe klanten dit jaar. Daarnaast kopen bestaande klanten juist extra in wanneer de goudprijs daalt. Wij denken dat onze klanten hun huiswerk netjes hebben gedaan.

Succesvol beleggen in edelmetaal vraagt discipline, geduld en gezond verstand. De reële rente (rente min inflatie) staat op ruim -2% dus de koopkracht van een euro verliest 2% per jaar. Alles wijst erop dat de belangrijkste centrale banken (FED, ECB en centrale bank van Japan) steeds meer water (lees geld printen) bij de wijn doen.

Meer en meer beleggers en consumenten zullen zich bewust worden van deze verwatering. De koopkracht van de euro daalt jaarlijks. Enige bescherming zou in de vorm van rente moeten worden gecompenseerd maar deze rente wordt kunstmatig laag gehouden en hier gaat het mis.

Goud en zilver bieden bescherming tegen koopkrachtverlies op de lange termijn. De data over een lange periode bewijzen dit. Goud rendeert 9% gemiddeld per jaar in de laatste 15 jaar. Op de korte termijn kan dit niet zo zijn en dit biedt goede kansen om in te stappen of bij te kopen.

Corné van Drogenbroek

Partner

Corné is sinds 2010 verbonden aan Doijer & Kalff. Hij heeft een groot netwerk in de wereld van edelmetaal. Corné is met name betrokken bij de strategische kant van Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen