Open voor orders

Goudprijs daalde 5,8% in eerste 3 maanden van 2021

Gepubliceerd op 03 apr 2021
door Reinoud Bogert

De goudprijs noteert momenteel €47.290 per kilogram. Na ruim 3 maanden daalde de prijs van een kilogram goud met 5,8%.   Met name de sterkere Amerikaanse dollar heeft de prijs van goud onder druk gezet.

De Amerikaanse dollar steeg met bijna 4% ten opzichte van de euro. Een stijgende dollar maakt goud internationaal duurder omdat goud in dollars wordt afgerekend. Dit heeft in veel gevallen een negatieve invloed op de goudprijs.

Daarnaast steeg de 10-jaar rente in Amerika. De 10-jaarsrente steeg in het eerste kwartaal van 0,94% naar het huidige niveau van 1,72%. Dat is een zeer sterke procentuele stijging in korte tijd.

Een hogere rente betekent simpelweg dat sparen interessanter zou kunnen worden en dit kan kan ten koste gaan van de vraag naar beleggingen zoals goud. Overigens speelt de inflatie hier wel een belangrijke rol maar deze is nog steeds relatief laag.

De vraag is echter of centrale banken, in dit geval de FED, een wezenlijke stijging van de rente toelaten. De schuldenposities zijn dermate groot dat een hoge rente ondragelijk zal zijn. De enige uitweg is flinke inflatie.

De centrale bank van Japan houdt de rente kunstmatig laag. Japan is qua schuldenpositie “de voorloper” van de Amerikaanse en de Europese economie. Het land is op papier failliet maar alles wordt kunstmatig in stand gehouden.

Een belegging in goud heeft Japanners de laatste 15 jaar een rendement opgeleverd van 8,2% gemiddeld per jaar. Goud daalde slechts 4 van de 15 jaar in de Japanse yen.

De goudprijs steeg 14,4% in 2020

Vorig jaar is de goudprijs in euro’s met 14,4% gestegen. In 2019 kwam het rendement op 22,7% uit. De goudprijs bereikte haar hoogste punt in euro’s begin augustus van 2020. De koers stond toen op net geen €56.000 per kg.

De zilverprijs daalde 2% in het eerste kwartaal van 2021. De prijs noteert momenteel op €682 per kg. In de laatste 12 maanden lag het hoogste punt op €800 per kilogram. Dat was begin augustus van 2020.

Overigens staat de zilverprijs historisch gezien nog een stuk onder het hoogste punt dat werd bereikt in mei van 2011. Toen noteerde de zilverkoers net geen €1000 per kg.

Het rendement op een belegging in zilver was de laatste 15 jaar in euro’s 10,6% gemiddeld per jaar. Goud behaalde 9% gemiddeld per jaar.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice